Ropné štáty rokujú o znížení ťažby, ich produkcia trhá rekordy

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v októbri ďalej zvyšovali ťažbu, ktorá dosiahla nový rekord.

01.11.2016 07:53
debata (13)

Uviedla to v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa opiera o údaje z prepravy a o informácie zdrojov z odvetvia. Októbrovú produkciu odhadla na 33,82 milióna barelov denne, zatiaľ čo v septembri ju stanovila na 33,69 milióna. Ťažba sa zvyšovala predovšetkým v Nigérii, Líbyi a v Iraku.

Reuters tiež spresnil odhad za september smerom nahor o 90 000 barelov denne. Urobil to kvôli Iraku, ktorého vývoz bol vyšší, než sa pôvodne myslelo. Údaje z ďalších krajinách zostali na predchádzajúcej úrovni.

OPEC sa v septembri nečakane dohodol na znížení ťažby na 32,5 milióna až 33 miliónov barelov denne. Ak zámer uvedie do praxe, pôjde o prvé zníženie ťažby po ôsmich rokoch. Podrobnosti, vrátane kvót pre jednotlivých členov, chce OPEC dojednať na svojom novembrovom zasadnutí.

Správa o ďalšom zvýšení ťažby podľa expertov len podčiarkuje skepsu ohľadom toho, či sa OPEC bude nakoniec schopný dohodnúť na obmedzení ťažby, ktorého cieľom je podporiť rast cien ropy. Ropa bezprostredne po rozhodnutí kartelu zdražela na tohtoročné maximum takmer 54 dolárov za barel, odvtedy však jej cena klesla ku 48 dolárom za barel. V pondelok ceny ropy výrazne klesali, straty dosahovali približne tri percentá. Trh pochybuje o vôli členov kartelu znížiť ťažbu, k poklesu prispela aj správa o zvýšení zásob v hlavnom americkom prekladisku Cushing.

Ropa začala prudko zlacňovať v polovici roka 2014, keď sa barel predával za viac ako 100 dolárov. K prepadu cien prispel rozmach ťažby z bridlicových hornín v USA, vďaka ktorému sa výrazne znížila závislosť Spojených štátov na dovoze ropy. Nízke ceny ropy spôsobujú ťažkosti krajinám, ktoré sú závislé na príjmoch z predaja tejto suroviny, čo je najmä Saudská Arábia, Venezuela či Rusko.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC