Rusi môžu viac využívať plynovod OPAL v Nemecku

Európska komisia sa rozhodla umožniť ruskej spoločnosti Gazprom väčšie využívanie plynovodu OPAL v Nemecku.

29.10.2016 09:57
debata (62)

Firma tak bude môcť dodávať do Európy viac plynu a vyhnúť sa trase cez Ukrajinu. OPAL prepravuje ruský plyn z plynovodu Nord Stream ku koncovým zákazníkom v Nemecku aj Českej republike, napísala agentúra Reuters.

Možnosť väčšieho využitia plynovodu OPAL podľa Reuters tiež odstraňuje kľúčovú prekážku pre plán Gazpromu na zdvojnásobenie kapacity plynovodu Nord Stream prostredníctvom projektu Nord Stream 2. Tento plán kritizuje však kritizuje veľa východoeurópskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

OPAL na severovýchode Nemecka nadväzuje na plynovod Nord Stream vedúci pod Baltským morom z Ruska. Zo severovýchodu Nemecka potom OPAL smeruje na juh k hraniciam s Českou republikou.

„Je to veľmi dobré pre Gazprom, veľmi dobré pre Európu a veľmi zlé pre Ukrajinu,“ povedal o rozhodnutí komisie Thierry Bros, výskumný pracovník z Oxford Institute of Energy Studies.

Ukrajinský štátny energetický podnik už vo štvrtok uviedol, že kvôli zmenám u plynovodu OPAL by mohol prísť až o 425 miliónov dolárov na poplatkoch za tranzit plynu.

Komisia v piatok zrušila limit, ktorý Gazpromu povoľoval využívať len polovicu kapacity plynovodu OPAL. Rozhodla však, že konkurenti Gazpromu budú mať prednostné právo na využitie až 20 percent kapacity plynovodu namiesto ôsmich percent navrhovaných nemeckými regulátormi. Ak konkurenti prednostné právo nevyužijú, bude môcť Gazprom využiť aj túto kapacitu.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom