Obchodnú dohodu s Kanadou podpíšu v nedeľu

V nedeľu sa uskutoční summit Európskej únie a Kanady, na ktorom bude po odklade podpísaná zmluva o vzájomnom voľnom obchode (CETA).

29.10.2016 09:47
debata (76)

Cestu k podpisu v piatok otvoril súhlas troch parlamentov frankofónnej časti Belgicka, čím belgická vláda dostala mandát, aby svoj podpis pripojila k dohode. Zmeny v dohodách, ktoré si vymohli belgické regióny, následne potvrdili únijné krajiny. Predseda Európskej rady Donald Tusk sa potom s kanadským premiérom Justinom Trudeauom dohodli, že dohodu CETA podpíšu v nedeľu.

„S potešením môžem potvrdiť, že EÚ je pripravená podpísať ekonomickú a obchodnú dohodu s Kanadou. Je to míľnik v obchodnej politike EÚ,“ uviedol slovenský premiér Robert Fico, ktorého krajina EÚ teraz predsedá. Dodal, že zmluvu CETA považuje za modernú dohodu, ktorá otvára cestu k novým príležitostiam a ktorá zároveň ochraňuje únijné záujmy.

„Misia skončená! Práve som sa dohodol s premiérom Justinom Trudeauom, že túto nedeľu usporiadame summit EÚ-Kanada,“ napísal Tusk na twitteri.

Summit EÚ-Kanada sa mal pôvodne konať vo štvrtok, ale jeho usporiadanie nebolo možné, pretože belgické regióny odmietli dať k CETA súhlas. Tým prakticky podpísanie CETA zablokovali. Belgičania sa ale dohodli na kompromise, s ktorým v piatok postupne súhlasili všetky tri parlamenty frankofónnej časti Belgicka.

Ako prvý v piatok popoludní súhlasil s CETA valónsky regionálny parlament v Namure. Valónsko so svojím odporom voči zmluve sa dostalo v posledných dňoch do centra pozornosti a jeho premiér Paul Magnette bol ústrednou postavou následných rokovaní, ktoré mali zachrániť dohodu, na ktorej sa pracovalo šesť rokov.

V piatok v podvečer potom sa zmluvou súhlasil frankofónny parlament Bruseli a po 21:00 nakoniec aj snem francúzskeho spoločenstva Belgicka. Federálny parlament i snem flámskej časti krajiny s CETA už súhlasili, v piatok ráno svoje očakávané kladné stanovisko dodali aj zástupcovia obyvateľov, hovoriacich po nemecky.

Valónski predstavitelia si nakoniec vymohli sľuby najmä v oblasti urovnávania investičných sporov. Bude možné si kvôli nim vyžiadať stanovisko Súdneho dvora Európskej únie. Rozsiahly text zmluvy CETA ako takej sa ale nemení, všetko je riešené úpravami niekoľkostranovej sprievodnej právne záväznej deklarácie.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Kanada #CETA