Česi prvýkrát cez sviatok zavreli veľké obchody

V Česku sa v piatok v praxi prvýkrát uplatnil zákaz predaja vo väčších obchodoch cez sviatok. Pri výklade zákona ale podľa obchodníkov panuje zmätok.

28.10.2016 09:19
debata

Väčšia časť obchodných centier zostane otvorená, niektoré zatvoria. Uzavreté zostanú aj niektoré menšie predajne, na ktoré sa zákaz nevzťahuje. Na kontroly vyrazia inšpektori Českej obchodnej inšpekcie (ČOI).

Väčšina nákupných centier zostane síce otvorená, zákazníci ale budú môcť nakúpiť len v menších obchodoch. Fungovať bude napr. sieť malých predajní Žabka. Pražské OC Arkády Pankrác sa vo sviatok pre nakupujúcich uzavrú. Naopak, nákupné centrá Chodov a Černý Most zostanú 28. októbra otvorené. V pražskom Palladiu bude zatvorená zhruba pätina z celkového počtu tamojších obchodov.

Otvorené zostanú výdajné miesta Alza.cz, s výnimkou Kladna, Příbrami, Děčína a Frýdku-Místku. Tiež hračkárstvo Hamleys v centre Prahy bude otvorené, hračky ale predávať nebude. Obchodný reťazec Albert nakoniec nechá otvorené len dve predajne oproti pôvodne oznámeným šiestim. Ide o malý supermarket pri námestí Mieru v Prahe a hypermarket Albert na autobusovej stanici v Českých Budějoviciach.

Česká obchodná inšpekcia (ČOI) v piatok bude kontrolovať uzavretie veľkých predajní. Bude sa zameriavať na obchodníkov, ktorí avizovali, že sa budú snažiť zákon obísť. Najviac inšpektorov bude v teréne v Prahe.

Strata tržieb obchodníkov kvôli zákazu predaja o niektorých štátnych sviatkoch dosiahne ročne zhruba štyri miliardy korún, tvrdí Medzinárodná asociácia nákupných centier.

Podľa odborárov ale prevažná väčšina zamestnancov reťazcov voľno počas štátneho sviatku víta. „Zákon o dobe predaja v maloobchode a veľkoobchode stanovuje iba sedem dní v roku, keď majú zamestnanci obchodných reťazcov istotu, že môžu osláviť sviatky s rodinou alebo najbližšími ľuďmi, čo je bežné u veľkej väčšiny ostatných profesií,“ uviedla predsedníčka Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Obchody musia podľa novej legislatívy zavrieť na Nový rok, Veľkonočný pondelok, 8. mája, 28. septembra, 28. októbra, 25. a 26. decembra. Na Štedrý deň môžu mať otvorené len do 12:00. Zákaz predaja sa nevzťahuje na obchody s predajnou plochou do 200 metrov štvorcových, lekárne, čerpacie stanice, obchody na letiskách alebo staniciach alebo na predajne v nemocniciach. Za porušenie zákona hrozí pokuta až milión korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #Česko