Šefčovič: Trh s elektrinou je preregulovaný

Trh s elektrinou v Európskej únii je tak preregulovaný, že v ňom nefungujú trhové signály. Konštatoval to vo štvrtok na brífingu v rámci konferencie Úloha občianskej spoločnosti v európskej energetickej únii eurokomisár Maroš Šefčovič.

27.10.2016 16:11
debata (14)

Ako vysvetlil, cena je častokrát tak prísne regulovaná, že vôbec nereflektuje na zmeny. „Úplne nám vymizla flexibilita a trhové fungovanie pri dodávkach energie,“ povedal.

Šefčovič upozornil, že obnoviteľné zdroje, ktoré vstúpili do energetického mixu, si vyžadujú oveľa väčšiu flexibilitu, lepšie technologické zvládnutie prenosu energií. „Vyžadujú si aj to, aby sme nehľadali riešenia vždy len na národnej úrovni. Preto chceme aj koncom tohto roku prísť s takým veľkým legislatívnym balíčkom, kde určite jednou z najdôležitejších súčastí týchto úprav bude nový dizajn pre obchodovanie s elektrinou,“ avizoval eurokomisár.

Balíček opatrení by mal podľa neho prinavrátiť silu trhovým signálom. „Chceme pôsobiť na členské krajiny, aby sa hľadali riešenia na regionálnej, ale aj cezhraničnej úrovni, aby sme umožnili ľuďom vo väčšej miere, pokiaľ budú mať záujem, aby si mohli produkovať a skladovať energiu aj sami,“ vysvetlil Šefčovič.

Opatrenia by mali vniesť podľa neho oveľa viac trhu a konkurencie. Súčasťou balíčka bude aj správa, ktorú pripraví Eurostat o tom, ako sú jednotlivé ceny v členských krajinách štruktúrované. „Tam si myslím, že bude veľmi jasne viditeľné, že sme v paradoxnej situácii, kde veľkoobchodné ceny sú na najnižšej úrovni za posledné obdobie, ale naopak tie koncové ceny pre užívateľov sú veľmi vysoké a ešte nám aj každý rok rastú,“ konštatoval Šefčovič.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #energetika #Maroš Šefčovič