Volkswagenu stúpol čistý zisk na 5,9 miliardy eur

Nemecký automobilový koncern Volkswagen vytvoril za prvé tri štvrťroky tohto roka čistý zisk 5,9 miliardy eur.

27.10.2016 10:58
debata (2)

To predstavuje nárast takmer o polovicu zo štyroch miliárd eur v rovnakom minulom období. V samotnom treťom štvrťroku automobilka hospodárila s čistým ziskom 2,3 miliardy eur po strate 1,7 miliardy eur pred rokom, keď boli výsledky ťažko zasiahnuté škandálom okolo falšovania testov emisií. Firma o tom vo štvrtok informovala na svojich internetových stránkach.

Celkové tržby spoločnosti za tri štvrťroky nepatrne klesli na necelých 160 miliárd eur, dodávky zákazníkom však vzrástli o 2,4 percenta na viac ako 7,6 milióna automobilov. Prevádzkový zisk sa takmer zdvojnásobil na 8,65 miliardy eur.

Volkswagen teraz predpokladá, že v celom tomto roku zostanú jeho tržby zhruba na minuloročnej úrovni. V júli pritom predpovedal, že tržby by tento rok mohli klesnúť až o päť percent.

Finančný riaditeľ Frank Witter vo štvrtok uviedol, že Volkswagen napriek emisnému škandálu naďalej stojí na silných finančných základoch. Dodal však, že koncern musí ďalej pracovať na zvyšovaní produktivity a ziskovosti.

Volkswagen vlani v septembri priznal, že po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. Aféra sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda.

Prevádzkový zisk divízie Škoda Auto sa podľa správy materského koncernu za tri štvrťroky zvýšil o približne 28 percenta na 940 miliónov eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky