Kazachovia oficiálne rozbehli ťažbu z gigantického poľa Kašagan

V Kazachstane bola v nedeľu oficiálne zahájená ťažba ropy a plynu z gigantického poľa Kašagan. Do konca budúceho roka by ťažba v tejto oblasti mohla dosiahnuť 370 000 barelov denne a postupne vzrásť až na 1,5 milióna barelov denne, uviedol spravodajský server franceinter.fr. Pole Kašagan je jedným z najväčších objavených ropných polí za niekoľko desaťročí.

24.10.2016 07:25
debata

V Spojených štátoch ťažba ropy vlani predstavovala približne deväť miliónov barelov denne.

Prvá ťažba z kašaganského poľa sa začala už v roku 2013. Krátko po začatí však bola kvôli technickým problémom zastavená. Znovu bola obnovená minulý týždeň, oficiálne sa však rozbehla až v nedeľu. Začiatok ťažby tak prepásol dobu, keď boli ceny ropy rekordné. Gigantický projekt rozvoja ťažby zatiaľ stál okolo 55 miliárd USD.

Kazachstan už skôr uviedol, že očakáva, že v októbri bude ťažba predstavovať približne 75 000 barelov denne. Do konca roka by mala stúpnuť na 150 000 až 180 000 barelov denne, uviedla agentúra Reuters.

Kazachstan má v poli podiel 16,88 percenta prostredníctvom firmy KMG Kashagan, ktorá je dcérskou spoločnosťou KazMunaiGaz. Ďalšími podielnikmi sú firmy Eni, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total, čínska CNPC a japonská Inpex.

Kašagan je najväčším ropným poľom objaveným od roku 1968. Jeho celkové zásoby sa odhadujú na 35 miliárd barelov ropy, z toho až 13 miliárd je v súčasnosť možné vyťažiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #kazachstan