S&P zlepšila výhľad ratingu Francúzska na stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) v piatok zlepšila výhľad hodnotenia úverovej spoľahlivosti Francúzska na stabilný z doterajšieho negatívneho.

21.10.2016 21:56
debata (1)

Zdôvodňuje to prijatím fiškálnych reforiem, ktoré podporia hospodársky rast. S&P teraz hodnotí Francúzsko známkou AA, čo je tretia najvyššia.

Zlepšenie ratingu na stabilný znamená, že Francúzsku v najbližšej dobe nehrozí zhoršenie ratingu. Agentúra dodala, že stabilný výhľad je odrazom pozvoľného zavádzania reforiem daňového systému a zákonníka práce. Reformy by podľa nej mali podporiť tvorbu pracovných miest, konkurencieschop­nosť a verejné financie.

Francúzska socialistická vláda v júli presadila v parlamente reformy navrhnuté tak, aby pracovné zákony vo Francúzsku boli pružnejšie. Okrem iného umožňujú firmám ľahšie prispôsobovať mzdové a pracovné podmienky svojim potrebám.

Vlani bol schválený zákon, ktorý umožnil dereguláciu mnohých sektorov ekonomiky a uvoľnil pravidlo, podľa ktorého museli byť v nedeľu zatvorené obchody.

Minister financií Michel Sapin rozhodnutie ratingovej agentúry víta. „Reformy, ktoré sme zaviedli, sa vyplácajú. Všetky ratingové agentúry teraz vyhliadkam Francúzska dôverujú,“ uviedol minister podľa agentúry Reuters.

Rozhodnutie ratingovej agentúry prichádza šesť mesiacov pred prezidentskými voľbami, ktoré nepopulárni socialisti podľa doterajších prieskumov verejnej mienky zrejme prehrajú.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Francúzsko #eurozóna #S&P