Farmári chcú meniť ústavu, dôvodom je vlastníctvo pôdy

Je potrebné zmeniť Ústavu SR, aby sa ochránila budúcnosť poľnohospodárstva, zhodli sa predstavitelia agrárnych organizácií počas konferencie Vidiek žije!

21.10.2016 15:00
farmári, traktor, pole, vlastníctvo pôdy Foto:
Farmári chcú do ústavy zakotviť, že vlastnícke právo k pôde je okrem výnimiek vyhradené občanom Slovenska.
debata (3)

Predstavitelia poľnohospodárskych organizácií navrhujú novelizovať Ústavu SR. Chcú do nej začleniť tieto vety: "Vlastnícke právo k pôde je okrem výnimiek vyhradené občanom Slovenskej republiky. Nadobúdanie vlastníctva k pôde ustanoví zákon.“

Zástupcovia poľnohospodárov uviedli, že podľa odhadov sa na Slovensku hospodári na 90 percentách pôdy, ktorá je prenajatá. Podľa nich však neexistuje takmer žiadna zákonná povinnosť uverejňovať formu užívacích vzťahov a dotácie na pôdu dostávajú nájomníci, nie vlastníci pôdy. Poľnohospodári sa zhodli na tom, že je potrebné novelizovať aj zákony, ktoré sa týkajú pôdy.

"Okrem toho, že nemáme prehľad o tom, kto kde hospodári, je u nás nadradené nájomné právo nad vlastníckym. Veľakrát sa dokonca stáva, že o lokálnych hospodároch nemajú informácie ani miestne samosprávy a časté sú aj prípady, že ani priami vlastníci nemajú informáciu o tom, kto na ich pôde hospodári,“ zhodnotila prezidentka Vidieckej platformy Lucia Gallová.

O novele Ústavy SR budú zástupcovia poľnohospodárov rokovať s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielou Matečnou pri okrúhlom stole v pondelok 24. októbra.

Snaha farmárov prichádza po tom, ako bolo Slovensko spolu s Maďarskom kritizované z Bruselu za prísnu legislatívu o nadobúdaní vlastníctva pôdy, ktorá komplikuje cudzincom nákup pôdy na Slovensku. Podľa Európskej komisie prísne zákony diskriminujú občanov ostatných členských štátov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmári #vlastníctvo pôdy