Fed očakáva v USA zrýchlenie hospodárskeho rastu

Rast americkej ekonomiky sa v treťom kvartáli trochu zrýchlil. Podporilo ho mierne tempo prijímania nových zamestnancov, zvýšenie spotrebiteľských výdavkov a stabilná výstavba domov.

20.10.2016 10:21
debata (8)

Vyplýva to z prieskumu ekonomických podmienok v dvanástich bankových dištriktoch Federálneho rezervného systému (Fed), ktorého výsledky Fed uvádza v takzvanej Béžovej knihe.

Zo správy, ktorú zverejnili v stredu, vyplýva, že ekonomický rast bol mierny v ôsmich dištriktoch Fed-u, slabý v troch a v newyorskom dištrikte ekonomika stagnovala. Celkový stav sa zlepšil v porovnaní so septembrovou správou, ktorá ukázala, že rast hospodárstva sa vtedy v dvoch dištriktoch oslabil a v dvoch ekonomika stagnovala.

Celkový obraz ekonomiky, ktorý ukazuje najnovšia Béžová kniha Fed-u, je v súlade s odhadmi väčšiny ekonómov, že za júl až september USA vykážu zrýchlenie hospodárskeho rastu. Podľa väčšiny predpovedí analytikov ekonomika krajiny v treťom kvartáli pravdepodobne medziročne posilnila o zhruba 2 až 2,5 percenta. Išlo by o zrýchlenie v porovnaní s prvým polrokom, počas ktorého hospodárstvo USA vzrástlo o 1,1 percenta.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP #Fed