Ceny v septembri klesli o 0,5 %

Spotrebiteľské ceny podľa metodiky Európskej únie v septembri na Slovensku klesli o 0,5 %.

17.10.2016 10:09
debata

V porovnaní s augustom sa tak medziročný prepad cien zmiernil o 0,3 percentu­álneho bodu. Priemerná ročná miera inflácie tak dosiahla v septembri hodnotu záporných 0,6 %. V medzimesačnom porovnaní zostali ceny podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) bez zmeny, kým v auguste oproti júlu mierne klesli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V medziročnom porovnaní najvýraznejšie v septembri klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 3,3 %. Nižšie boli aj ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1,4 %, dopravy o 1,1 % a odevov a obuvi o 0,2 %. Na druhej strane najrýchlejšie oproti vlaňajšiemu septembru vzrástli ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 2,1 %, vzdelávania o 1,8 % a rozličných tovarov a služieb o 1,3 %. Zvýšili sa tiež ceny rekreácie a kultúry o 1 %, zdravotníctva o 0,9 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,7 % a pôšt a telekomunikácií o 0,1 %. Bez zmeny zostali ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu.

Medzimesačne rovnako najvýraznejšie zlacňovali potraviny a nealkoholické nápoje o 0,4 %. Mierne nižšie oproti augustu o 0,1 % boli aj ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, rekreácie a kultúry a hotelov, kaviarní a reštaurácií. Naopak najvyšší rast oproti augustu zaznamenali ceny vzdelávania o 1 % a dopravy o 0,7 %. Vyššie boli aj ceny alkoholických nápojov a tabaku a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu zhodne o 0,2 % a odevov a obuvi a rozličných tovarov a služieb rovnako o 0,1 %. Na rovnakej úrovni ako v auguste zostali ceny zdravotníctva a pôšt a telekomunikácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia