Prácu daniarov preskúmali v rámci projektu Hodnota za peniaze

Ministerstvo financií analyzovalo v rámci projektu Hodnota za peniaze fungovanie finančnej správy. Výsledky podľa ministerstva potvrdili, že finančná správa za posledné roky zlepšila úspešnosť výberu daní, najmä pri dani z pridanej hodnoty (DPH).

16.10.2016 09:53
debata

V roku 2015 prinieslo zlepšenie výberu DPH dodatočný výnos vo výške 729 mil. eur oproti roku 2012 a tento trend by mal pokračovať aj naďalej. Analýza ukázala aj potrebu ďalších opatrení na zefektívnenie činnosti finančnej správy.

Vyššia úspešnosť výberu DPH sa podľa rezortu financií pozitívne prejavila aj na výnose dane z príjmov právnických osôb. Jej efektívna daňová sadzba v roku 2014 podľa ministerstva výrazne vzrástla. Naďalej však ostáva priestor na efektívnejší výber daní, pokles nákladov na vybrané euro.

Zlúčenie Daňového a Colného riaditeľstva SR v roku 2012 prinieslo úsporu nákladov na výber daní. Ďalším krokom k znižovaniu nákladov by malo byť pokračovanie rozširovania elektronizácie finančnej správy a jej komunikácie s daňovníkmi.

"Tento rok sme spustili obojsmernú komunikáciu s daňovníkmi v oblasti spotrebných daní a v budúcnosti ju plánujeme rozšíriť na ďalšie druhy daní“, informoval prezident finančnej správy František Imrecze.

"Údaje za minulé roky ukazujú, že je možné ďalej zlepšiť úspešnosť kontrol nadmerných odpočtov DPH, čo by mohlo do rozpočtu priniesť dodatočných 8 až 63 mil. eur“, uviedol štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc.

Vymáhanie daňových nedoplatkov sa podľa ministerstva za posledné roky zlepšuje. Dosiahnutie miery úspešnosti vymáhania najefektívnejších úradov by za nezmenených podmienok mohlo priniesť dodatočných 78 až 117 mil. eur do štátneho rozpočtu.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Hodnota za peniaze