USA majú nový LNG terminál, môžu vyviezť viac plynu z bridlíc

Spojené štáty budú môcť zvýšiť začínajúci vývoz zemného plynu z bridlicových ložísk na dvojnásobok.

13.10.2016 22:56
debata (99)

Americké regulačné úrady v stredu dali zelenú prevádzke druhého závodu firmy Chénier Energy na spracovanie skvapalneného zemného plynu (LNG) pri termináli Sabine Pass v Louisiane. Tento terminál začal vo februári ako prvý a zatiaľ jediný v USA s vývozom LNG z bridlicového plynu, oznámila agentúra Bloomberg.

Dodávky z USA sa zvýšia v dobe, keď je svetový trh plynu a ceny na ňom pod vplyvom globálneho pretlaku suroviny a keď naň navyše smerujú zvýšené dodávky LNG z Austrálie. Previs ponuky by sa mal v nasledujúcich rokoch zvyšovať, pretože dopyt kľúčových odberateľov v Ázii by mal slabnúť.

Začínajúci vývoz z USA ale prispel k zmierneniu prebytkov plynu na americkom trhu. Terminál Sabine Pass prijal na vývoz od apríla do začiatku septembra 3,4 miliardy kubických metrov plynu. Prebytok na americkom trhu s plynom klesol na 8,5 miliardy z 25 miliárd kubických metrov.

Chénier plánuje v budúcom roku uviesť do prevádzky tretí závod na LNG a začne pripravovať nábeh štvrtej továrne. Firma uzavrela od decembra kontrakt na dodávky s koncernom Royal Dutch Shell a od septembra budúceho roka so španielskou spoločnosťou Gas Natural Fenosa.

Zo Spojených štátov vyplávala prvá vývozné zásielka LNG z bridlicových ložísk tento rok vo februári. Minulý mesiac dorazila prvá dodávka LNG do Európy v podobe zásielky pre rafinériu v škótskom Grangemouth.

Ešte v minulom desaťročí sa očakávalo, že Spojené štáty sa stanú veľkým dovozcom LNG, takzvaná „bridlicová revolúcia“ ale vďaka inováciám v ťažbe sprístupnila rozsiahle náleziská suroviny a ťažobné firmy začali budovať vývozné terminály. Vďaka zdrojom z bridlíc Spojené štáty prudko zvýšili aj ťažbu ropy a na konci minulého roka Kongres zrušil dlhoročný zákaz jej vývozu.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plyn #LNG