Rast tržieb v priemysle vyskočil o pätinu

Potvrdzovanie augustového oživenia dynamiky priemyslu po júlových celozávodných dovolenkách v automobilkách pokračuje aj údajmi o priemyselných tržbách.

12.10.2016 10:00
debata

Tie v auguste medziročne vzrástli o 18,9 %, kým v júli sa naopak prepadli o 16,3 %. V samotnej priemyselnej výrobe stúpli tržby o 21,1 %. Z ďalších sektorov priemyslu vzrástli aj tržby v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 10,2 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,1 % a v ťažbe a dobývaní o 5,4 %. Medzimesačne tržby v priemysle v auguste oproti júlu vzrástli o 26 %.

V rámci priemyselnej výroby medziročne vzrástli tržby vo výrobe dopravných prostriedkov až o 57,6 %. Vyššie boli aj vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 20,3 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 10,4 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,1 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 9,5 %. Tržby klesli hlavne v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 4,9 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 1,9 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 1,8 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 2,2 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 0,8 %.

Z ostatných sektorov hospodárstva pokračoval medziročný pokles tržieb v stavebníctve. V auguste sa znížili o 15,4 %, medzimesačne však rástli o 2 %. V informačných a komunikačných činnostiach tržby medziročne rovnako klesli o 5 % a na medzimesačnej báze sa zvýšili o 0,8 %. V doprave a skladovaní sa naopak v ôsmom mesiaci tržby oproti vlaňajšiemu augustu zvýšili o 10,4 % pri medzimesačnom raste o 2,9 %. Rast tržieb štatistici zaznamenali aj vo vybraných trhových službách o 5 % na medziročnej báze a o 1 % medzimesačne.

V priemere za osem mesiacov tohto roka sa tak tržby v priemysle medziročne zvýšili o 4,9 %. Tržby stavebných subjektov sa znížili o 8,9 %, v doprave a skladovaní medziročne vzrástli o 3 %. Celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach oproti ôsmim mesiacom vlaňajška klesli o 1,6 %. Vo vybraných trhových službách tržby vzrástli o 9,2 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel