Verejní investori preferujú cenu, súkromní aj kvalitu

Verejní investori sa pri výbere stavebnej firmy riadia najmä podľa ceny, privátni zadávatelia hľadajú vyvážený pomer ceny a kvality.

11.10.2016 14:04
debata

Najväčší tlak od verejných investorov z tohto hľadiska pociťujú veľké stavebné spoločnosti. Prílišný tlak na cenu podľa riaditeľov stavebných firiem však môže viesť k nekvalitnému prevedeniu viac než polovice zákaziek. Vyplýva to z tretej tohtoročnej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva spracovanej spoločnosťou CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou, a. s., Ladce.

Riaditelia stavebných firiem odpovedali na otázku, čo sú priority zadávateľa z pohľadu hodnotenia kvality a ceny. Rozhodovanie privátnych investorov ohodnotili v priemere číslom 4,6 a verejných investorov číslom 3,5. V stupnici jednotka znamenala, že zadávateľ kladie najväčší dôraz na cenu. Výber desiatky značil, naopak, maximálny dôraz na kvalitu.

Najväčší tlak na nízku cenu pociťujú veľké stavebné firmy, ktoré rozhodovanie privátnych investorov ohodnotili známkou 3,9 a investorov verejných dokonca známkou 1,2. Viac než štyri pätiny riaditeľov (84 %) zvolili číslo 1, teda maximálny dôraz na nízku cenu stavebných prác a minimálny ohľad na kvalitu. Viac než polovica stavieb (56 %) hradených verejnými investormi je podľa riaditeľov stavebných firiem pre prílišný tlak na cenu nedostatočne kvalitná. Na odpovediach sa v tomto bode zhodli firmy bez rozdielu na svoje zameranie alebo veľkosť.

"Spolupráca sa v zásade nemení. Ceny klesajú a požiadavky na kvalitu stále rastú. Rast kvality je samozrejme v poriadku. Musí tomu potom zodpovedať však aj cena. Stavebné firmy si vyberáme iba so zreteľom na ich platobnú morálku,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Ramirent, spol. s r. o., pre Česko a Slovensko Ján Kozáček.

„Radi by sme zdražovali, aby sme pokryli naše najzákladnejšie náklady. Žiaľ, pokiaľ vo výberových konaniach bude existovať jedno kritérium – cena, nemôže dôjsť k rastu cien,“ uviedol generálny riaditeľ a konateľ spoločnosti Stavomont SP Snina, spol. s r. o., Ondrej Patlevič.

Spoločnosť CEEC Research je analytickou a výskumnou spoločnosťou zameriavajúcou sa na vývoj vybraných sektorov ekonomiky v krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť vznikla v roku 2005 ako analytická organizácia špecializujúca sa na spracovávanie výskumov a analýz stavebného sektora, následne sa jej analytické zameranie rozšírilo aj na ďalšie vybrané sektory ekonomiky, vrátane strojárenstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo