DPH 10 % bez duálnych cien nevidno

To, že vláda na základné potraviny znížila DPH z 20 na 10 percent, už v obchodoch nie je také viditeľné, ako to bolo v úvode roka.

09.10.2016 18:00
DPH, ceny Foto:
Jediný údaj o DPH na základných potravinách v Tescu je pôvodná 20–percentná daň, aj keď chleba obchod zaťažuje daňou 10 percent.
debata (16)

Počas prvého polroka mali obchodníci pri čerstvom mäse, rybách, mlieku, masle a chlebe duálne cenovky. Teraz ľudia často vidia väčšinou len jednu cenu a musia sa spoliehať na čestnosť predajcu, že si o zníženú DPH nezvýšil maržu. Obchodníci tvrdia, že sú čestní, ale dôkaz v podobe pôvodnej ceny z vlaňajška, keď bola 20-percentná DPH, zákazník v obchode nenájde.

Napríklad Tesco udávalo po zmene starú aj novú cenu a rozdiel v DPH sedel. Dnes je uvedená aktuálna cena a v zátvorke cena, ktorá by platila pri 20-percentnej DPH. Aj takýto spôsob nie je však ideálny a niektorých spotrebiteľov môže pomýliť, keďže jediný údaj o DPH je 20, a nie 10 percent. Katarína Kadašiová, koordinátorka komunikácie Tesca, naopak, tvrdí, že je to prehľadné.

„Cenovky spoločnosti Tesco Stores SR sú v súlade so zákonom. Na vybraných produktoch, na ktoré sa vzťahuje 10 % DPH, uvádzame správnu cenu. Je len našou vlastnou iniciatívou a nad rámec záväzku v memorande uvádzať malým písmom na cenovke aj cenu produktu s 20 % DPH, aby naši zákazníci mohli porovnať cenový rozdiel, ktorý im táto legislatívna zmena na začiatku roka priniesla.“

Podľa nej tiež spoločnosť Tesco nad rámec tohto dobrovoľného záväzku označovala od 2. januára 2016 tovar so zníženou DPH aj špeciálnymi označeniami „Poctivo znížená cena“, aby zákazníci tento tovar v obchode ľahšie našli, pričom nad rámec záväzku z memoranda označovala ceny duálne i v letákoch.

Tesco preto dostalo, podľa slov koordinátorky, pozitívne hodnotenie od ministerstva pôdohospodárstva, ako aj od svojich zákazníkov. „Podľa hliadok Únie dôchodcov, ktoré vykonávali riadne kontroly v prevádzkach, taktiež nedošlo z našej strany k pochybeniam a došlo ku korektnému zníženiu DPH. Cenotvorba je zložitý proces a vstupujú do nej mnohé faktory, ako je vývoj na svetových trhoch, zmeny cien vstupných surovín alebo sezónnosť. Preto sa ceny sa vyvíjajú v súlade s trhom a stanovujeme ich nezávisle,“ dodala Kadašiová.

Spotrebitelia si mohli všimnúť, že Tesco napriek zníženiu DPH časom zvyšovalo ceny niektorých základných surovín. Napríklad bravčové karé bez kosti stálo s 20 % DPH ešte 31. decembra 2015 len 5,30 eura, aktuálne však tento produkt stojí aj napriek zníženej sadzbe DPH o deväť centov viac.

„Ceny z 31. decembra 2015 a 2. januára 2016, ktoré uvádzate v porovnaní pri kuracom a bravčovom mäse, zodpovedajú promo akciám, ktoré v tom čase prebiehali (čiže nejde o bežné ceny). Pri bravčovom mäse uvádzate z 31. decembra 2015 cenu, ktorá zodpovedala promo akcii, pri ktorej v rámci Hitu mesiaca (platná od 21. 12. do 31. 12.), bola cena mäsa znížená z 5,79 eura na 3,79 eura. Súčasná cena 5,39 eura, ktorá je v porovnaní s cenou z 2. januára iba o deväť centov vyššia, zodpovedá celoeurópskemu vývoju trhových cien bravčového mäsa,“ uviedla Kadašiová.

Tiež dodala, že cena chleba sa nezvýšila vôbec. V hypermarketoch Tesca stál na Nový rok 1 kg konzumného chleba 77 centov aj s 10-percentnou DPH. V menších predajniach je však teraz za 82 centov. „Cena chleba, ktorú uvádzate, je od začiatku roka 2016 nezmenená a zodpovedá cene s 10 % DPH, čomu zodpovedá aj informácia na cenovke. Chlieb s cenou 0,82 eura je v sortimente formátu predajne Expres. Cenová politika na formátoch obchodov Expres je od začiatku odlišná od ostatných formátov obchodov Tesco. Ceny v čase je potrebné vždy korektne porovnávať pre rovnaké výrobky a v rovnakých formátoch,“ dodala Kadašiová.

Kto vlastne kontroluje, či sa zníženie DPH stále prejavuje v cenách? „Dodržiavanie dohody o 10-percentnej DPH preveruje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, konkrétne odbor obchodnej politiky sekcie potravinárstva a obchodu. Tomuto odboru sa aj odstupujú všetky podnety, ktorý ich vyhodnotí a odpovie spotrebiteľovi,“ vyjadrila sa Petra Blehová zo Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Ministerstvo pôdohospodárstva doplnilo, že SOI rieši dodržiavanie cenových predpisov a označovanie výrobkov cenami. „Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorá je v gescii ministerstva, nekontroluje ceny, ale kvalitu a zdravotnú bezpečnosť predávaných potravín,“ dodal Vladimír Machalík z ministerstva pôdohospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchody #reťazce #DBH