MMF nalieha na členov, aby podporili slabý globálny rast

Riadiaci výbor Medzinárodného menového fondu v sobotu vyzval členské krajiny, aby použili všetky nástroje na podporu oživenia slabého rastu svetovej ekonomiky.

08.10.2016 22:14
debata (9)

Od fondu je to zatiaľ najsilnejšia oficiálna výzva na podporu globálneho rastu, ktorý je podľa neho naďalej „pomalý a nerovnomerný“.

„Posilňujeme náš záväzok usilovať sa o silný, udržateľný a vyváženejší rast, ktorý zahrnie čo najviac ľudí a bude vytvárať dostatok pracovných miest. Použijeme všetky naše nástroje – štrukturálne reformy aj fiškálnu a menovú politiku – ako jednotlivo, tak kolektívne,“ uviedol po svojom zasadnutí Medzinárodný menový a finančný výbor (IMFC), ktorý určuje stratégiu MMF. Schôdzky IMFC bývajú hlavným bodom polročných zasadnutí MMF.

„Celkovo pretrváva neistota a narastajú riziká,“ citovala IMFC agentúra Reuters. Na dlhšie obdobie slabého vývoja svetovej ekonomiky poukazuje fond už dlhší čas a na jarnom zasadnutí vyzval členské krajiny, aby zvýšili výdavky na podporu rastu.

„Potvrdzujeme náš záväzok jasne komunikovať svoje politické stratégie a stavať sa proti všetkým formám obchodného protekcionizmu,“ uviedol výbor, ktorý združuje zástupcov 189 členských krajín.

Sľúbil tiež, že členské krajiny budú pracovať na oživení globálneho obchodu.

Celkovo 26 členských krajín prisľúbilo doplniť úverovú kapacitu MMF 360 miliardami dolárov. Tie môžu byť využité v bilaterálnych úveroch ako doplnok bežného financovania MMF, uviedol IMFC.

MMF vo svojej jarnej predpovedi dôrazne upozornil, že obdobie pomalého rastu je už príliš dlhé, čo svetovú ekonomiku vystavuje množstvu rizík. V utorkovom najnovšom ekonomickom výhľade upozornil na to, že dlhá stagnácia by mohla zosilniť ochranárske nálady najmä vo vyspelom svete. Slabý hospodársky rast podľa MMF posilňuje volanie po obmedzovaní obchodu a imigrácie, čo môže podkopať rast, produktivitu a inovácie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF