Budú variť Šariš Japonci či finanční žraloci?

Pivovar vo Veľkom Šariši pri Prešove je zase na predaj. Deje sa tak krátko po tom, čo belgický Anheuser-Busch InBev SA/NV (ďalej len AB InBev) kúpil spoločnosť Pivovary Topvar v rámci širšej transakcie od juhoafrického SABMilleru.

07.10.2016 07:00
šariš, pivovar Foto:
Fabrika na známe východniarske pivo Šariš je opäť na predaj.
debata (17)

Japonská pivovarnícka spoločnosť Asahi Group plánuje ponúknuť vyše 4,87 miliardy USD (4,34 mld. eur) za dcérske firmy koncernu SABMiller v strednej Európe. Správa prichádza v čase, keď sa výrobca piva AB InBev sídliaci v Belgicku vďaka kúpe spoločnosti SABMiller stal globálnym lídrom vo výrobe piva. Ako sa pre Pravdu vyjadrila Kathleen Van Boxelaer z oddelenia globálnej komunikácie spoločnosti AB InBev, spoločnosť ešte 24. mája oznámila svoju snahu o získanie spoločnosti SABMiller zástupcom Európskej komisie: „Aby sme získali schválenie regulačných orgánov, rozhodli sme sa v rámci prebratia spoločnosti SABMiller predať značky Peroni, Grolsch a Meantime s ich zlúčenými aktivitami v Taliansku, Holandsku, vo Veľkej Británii. V strednej a vo východnej Európe sme navrhli predaj aktív SABMilleru – týka sa to trhov Maďarska, Rumunska, Českej republiky, Slovenska či Poľska.“

Tieto predaje sú podmienené schválením kombinácie predaja týchto navrhovaných aktív, ktoré sa očakáva na budúci pondelok. Čo sa týka aktív v strednej a vo východnej Európe, ich predaj je tiež podmienený vyjadrením Európskej komisie, či nákupca, alebo nákupcovia aktív budú vhodnými majiteľmi. Richard Farnsworth z oddelenia Media Relations spoločnosti SABMiller plc v mene spoločnosti odmietol akokoľvek komentovať tieto aktivity: „Obávam sa, že sa musíte v tejto veci obrátiť na spoločnosť AB InBev, ktorá aktuálne riadi proces predaja.“ Do uzávierky na naše otázky nezareagovali ani predstavitelia spoločnosti Pivovary Topvar, dcéry SABMilleru. Medzi záujemcami o kúpu sa pritom spomínajú slovenskí finanční žraloci z J&T. Tí záujem o kúpu nepotvrdili ani nevyvrátili, ale prostredníctvom PR manažéra J&T Banky, Artura Šturmankina, spoločnosť uviedla, že nekomentuje mediálne dohady.

Európska únia v rámci schvaľovacieho procesu prevzatia spoločnosti SABMiller firmou AB InBev vyžaduje, aby sa firmy zbavili svojich aktív. SABMiller by mal predať dcérske firmy v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku, na druhej strane AB InBev by sa mal zbaviť závodov v Taliansku, Holandsku a vo Veľkej Británii. Keďže ide o fúziu veľkých rozmerov, EÚ chce zmierniť obavy z možného narušenia hospodárskej súťaže. Bez odpredaja totiž tieto firmy nezískajú súhlas regulačných úradov. Ak záujem firmy Asahi o kúpu pivovarov v strednej Európe za 500 miliárd jenov bude úspešný, pôjde o historicky najväčšiu akvizíciu uskutočnenú japonskou pivovarníckou spoločnosťou. Zároveň však treba dodať, že firma Asahi aktuálne informácie poprela a uviedla, že „v súčasnosti spoločnosť nemá takéto plány nákupu“.

SABMiller plc zamestnáva viac ako 70-tisíc zamestnancov vo vyše 80 krajinách sveta, pričom je druhým najväčším výrobcom piva na svete a každú minútu ho predá viac ako 140-tisíc fliaš. Vyrába viac ako 200 pivných značiek, medzi ktoré patria aj medzinárodne uznávané pivá, ako sú Plzenský prazdroj či Miller Genuine Draft. Spoločnosť je tiež najväčším plničom nápoja kokakoly na svete – odoberá totiž od spoločnosti Coca Cola hotový koncentrát. Na Slovensku SABMiller vlastní Pivovary Topvar – firma vyrába a distribuuje známe slovenské značky Šariš, Topvar, Smädný mních, ale aj české značky ako Plzenský prazdroj, Velkopopovický Kozel, Gambrinus či Birrel.

Pivovar Asahi sa už skôr dohodol na kúpe niektorých značiek pivovaru SABMiller, napr. Peroni a Grolsch za 2,55 miliardy eur, pričom AB InBev plánuje ponúknuť na predaj stredoeurópske dcéry koncernu SABMiller krátko po pondelkovom uzatvorení jeho prevzatia. AB InBev je nadnárodná pivovarská a nápojárska spoločnosť sídliaca v Leuvene v Belgicku. Aktuálne je najväčšou pivovarníckou spoločnosťou na svete, vznikla spojením troch nadnárodných pivovarníckych spoločností: Interbrew z Belgicka, AmBev z Brazílie a Anheuser-Busch z USA.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Šariš #Prešov #pivovar