Štúdia Allianz: Dlhy Slovákov vlani stúpali, úspory stagnovali

Finančné aktíva Slovákov rástli v minulom roku menej, ako je východoeurópsky priemer, zato dlhy Slovákov stúpali najviac v regióne.

06.10.2016 11:27
debata (1)

Ako vyplynulo z výsledkov štúdie skupiny Allianz, ktorá skúma majetok a dlhy domácností vo viac ako päťdesiatich krajinách sveta, Slováci boli vlani v rebríčku bohatstva domácnosti na 40. mieste, tak ako rok predtým, s priemernými úsporami na Slováka vo výške 5 300 eur. Dlhy Slovákov však prevýšili úspory, v priemere dlhoval vlani každý Slovák 5 750 eur.

Hrubý finančný majetok Slovákov vzrástol vlani o 4,3 %, čo je menej ako svetový aj regionálny priemer. Lepšie skončili Česi, ktorí postúpili na 26. priečku s čistými úsporami 12 614 eur, ale aj Poliaci s úsporami 6 540 eur a dokonca aj Bulhari, ktorí mali vlani našetrené v priemere 6 370 eur. V dvadsiatke najbohatších obyvateľov sa opäť neumiestnila žiadna z východoeurópskych krajín. Najvyššie sa z nášho regiónu umiestnilo Slovinsko, ktoré skončilo na 25. mieste.

Dlhy Slovákov za minulý rok predstavovali 51-percentný podiel v rámci úspor a dlhov celkom, čo výrazne presahuje východoeurópsky priemer štátov, ktoré sú členmi EÚ. Tento bol na úrovni 33 %. Slovenské domácnosti vynikajú v zhodnocovaní svojich aktív. Až 64 % svojich úspor majú uložených na bankových účtoch, termínovaných a sporiacich vkladoch. Je to najviac spomedzi východoeurópskych krajín, ktoré v priemere držia iba 45 % svojich aktív v bankách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosti