V banke ľudia kapitál neotočia

Kto chce zhodnotiť úspory, do banky by chodiť nemal. Doba núti ľudí zhodnocovať kapitál inak, napríklad podnikaním či investovaním, napríklad do realít či rôznych fondov. Ak niekto peniaze nechá ležať v banke, nezarobí takmer nič.

04.10.2016 12:00
debata (48)

Úroky na menej ako dvojročných termínovaných vkladoch sú priemerne len 0,9 percenta. Ak niekto vloží 1 000 eur, hrubý úrokový zisk za rok je 9 eur a ešte aj ten mu banka automatický zdaní 19-percentnou sadzbou dane z príjmu a na účet mu príde len 7,30 eura. Ak by navyše niekto spomínanú tisícovku vybral skôr, tak banka mu môže vyúčtovať sankčnú pokutu 0,75 percenta a občan potom už nezarobí ani cent.

Nízke úroky na vkladoch sú dôsledkom tlačenia peňazí Európskou centrálnou bankou. Aj slovenské banky ponúkajú hypotéky od 1,6 percenta ročne, čím sú limitované aj úroky na vkladoch. „Úroky na vkladoch sú dnes veľmi nízke. Na druhej strane klesajú aj ceny a reálny výnos je preto vyšší,“ povedal ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Napríklad Národná banka Slovenska v tomto roku počíta s poklesom cien o 0,5 percenta. Ak si človek v januári 2017 otvoril ročný termínovaný vklad s úrokom 0,9 percenta tak získal reálny úrok 1,4 percenta. Podobný scenár sa môže zopakovať aj v budúcom roku, ak sa Európskej centrálnej banke nepodarí naštartovať rast cien. Nízke úroky na vkladoch znamenajú aj nízke úroky z pôžičiek. „Rizikom je, že ľudia majú ružové okuliare a neuvedomujú si, že v ďalšej kríze môžu prísť o zamestnanie a nemusia zvládnuť splatenie úveru,“ dodal Baláž. Ekonóm ľuďom neodporúča robiť si veľké dlhy kvôli spotrebe a za nerozumné považuje napríklad financovanie dovolenky na úver. Úroky na vkladoch klesajú od júna 2011. V tom čase banky ľuďom ponúkali ročné termínované vklady s úrokom 3,08 percenta. Dnes je to pod jedným percentom a bankový analytik nepočíta so zmenou trendu. „Snaha Európskej centrálnej banky podporiť ekonomiky eurozóny a priblížiť tak infláciu bližšie inflačnému cieľu uvoľnenou menovou politikou, ktorá okrem iného zahŕňa nulovú kľúčovú úrokovú sadzbu, bude takmer s istotou pokračovať aj v najbližšom roku,“ uviedol Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

„Úroky na medzibankovom trhu aj výnosy na dlhopisovom trhu sa preto držia na historických minimách a zásadný obrat tak skoro ani neočakávame. Nemôžeme preto ani očakávať žiadny zásadnejší nárast úročenia vkladov obyvateľstva. Vyšší výnos z investícií klienti získajú len pri akceptácií vyššieho rizika, aj menej rizikové bankové termínované vklady však v súčasnosti aj napriek rekordne nízkym úrokovým sadzbám prinášajú reálne zhodnotenie úspor, a to vďaka chýbajúcej inflácii,“ pokračoval Koršňák.

Aktuálne Európska centrálna banka natlačí každý mesiac 80 miliárd eur do 19 ekonomík používajúcich spoločnú euro. Tlačenie peňazí má podľa súčasne platných plánov trvať od marca 2015 do marca 2017 a v ekonomike sa má ocitnúť 1,74 bilióna nových eur. Súčasné lacné peniaze je výhodné použiť na mimoriadne splátky hypotéky. Ľudia si tak znižujú svoj celkový dlh aj mesačné splátky a zároveň sú lepšie pripravení na prípadné budúce zvyšovanie úrokov.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #úroky #výnosy