Iránsky vývoz ropy dosahuje úroveň pred sankciami

Iránsky vývoz ropy a kondenzátu vzrástol v septembri o 12 percent na zhruba 2,8 milióna barelov denne. Dosiahol tak takmer maximá z obdobia pred zavedením medzinárodných sankcií proti krajine v roku 2011.

04.10.2016 08:59
debata (1)

Agentúre Reuters to v utorok povedali dva informované zdroje z odvetvia obchodu s ropou.

O septembrový nárast sa takmer výlučne postaral kondenzát, čo je označenie pre veľmi ľahkú ropu, ktorá sa zvyčajne ťaží spolu so zemným plynom a používa sa najmä v petrochémii. Irán zvýšil export týchto látok minulý mesiac oproti augustu na takmer dvojnásobných 600 000 denných barelov, aby vyhovel vysokému dopytu Južnej Kórey, Japonska a Indie, uviedli zdroje. Septembrový vývoz ropy stúpol len nepatrne na zhruba 2,2 milióna barelov denne.

Irán minulý týždeň vyslovil súhlas s rozhodnutím Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížiť celkovú ťažbu prvýkrát za osem rokov. Spolu s Líbyou a Nigériou, kde ťažba v poslednej dobe kvôli bojom a sabotážam prudko klesla, však bude môcť Irán v rámci nového ťažobného stropu produkovať zatiaľ bez obmedzenia.

Irán po zrušení väčšiny sankcií na začiatku roka zvyšoval ťažbu rýchlejšie, než sa čakalo. V auguste jeho produkcia podľa údajov OPEC dosiahla 3,6 milióna barelov denne a oproti koncu roka 2015 vzrástla o štvrtinu.

V septembri sa podľa zdrojov dostala iránska ťažba až na 3,8 milióna barelov, podľa expertov sa ale na tejto úrovni neudrží.

Kvôli nedostatku investícií teraz klesá tempo produkcie z iránskych ropných polí ročným tempom asi 400 000 barelov denne, povedal šéf konzultačnej firmy FGE Fereidun Fesharaki. Irán oficiálne plánuje dostať svoju ťažbu na štyri milióny barelov denne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán