NBS zvýšila odhad rastu hospodárstva na 3,5 %

Slovenské hospodárstvo porastie v tomto roku podľa aktuálnych prognóz centrálnej banky rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo.

27.09.2016 15:39
debata (3)

Rast hrubého domáceho produktu by mal totiž v roku 2016 dosiahnuť 3,5 %, kým v predchádzajúcej predikcii z júna Národná banka Slovenska (NBS) odhadovala rast na úrovni 3,3 %. Ekonomiku naďalej ťahá domáci dopyt, na rýchlejší rast vplýva aj pozitívnejší vývoj exportu.

Centrálna banka už do svojich prognóz zapracovala aj dopad brexitu, ktorý sa v našom hospodárstve naplno prejaví v roku 2017. Celkový dopad rozhodnutia Britov vystúpiť z Európskej únie však bude limitovaný a v horizonte celej prognózy do roku 2018 podľa viceguvernéra NBS Jána Tótha uberie z hospodárskeho rastu Slovenska spolu 0,4 % hrubého domáceho produktu. V samotnom roku 2017 aktuálne centrálna banka prognózuje rast ekonomiky na úrovni 3,3 %, oproti júnu tak očakávania znížila o 0,2 percentu­álneho bodu. Pre rok 2018 zostáva prognóza rastu bez zmeny na úrovni 4,2 %, kedy sa očakáva, že hospodárstvo potiahne aj produkcia vyplývajúca z nových investícií v automobilovom priemysle.

Pri prognóze vývoja spotrebiteľských cien NBS opäť pristupuje k znižovaniu odhadu. Centrálna banka hovorí o zmiernení prorastového faktoru cien energií a taktiež o miernejšom dopade vplyvu posilňovania domáceho dopytu. Pre tento rok tak centrálna banka očakáva aktuálne pokles cien podľa harmonizovanej metodiky o 0,5 %, kým v júnovej prognóze sa hovorilo o poklese o 0,3 %. Naďalej však počíta s tým, že ceny budú rásť od budúceho roka. Odhad inflácie NBS pre roku 2017 však znížila o 0,1 percentu­álneho bodu na 1,1 % a rovnako znížila inflačný výhľad pre roku 2018 o 0,1 per­centuálneho bodu na 1,7 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP #NBS