Bezplatný roaming môže byť zneužívaný

Od 15. júna budúceho roku už nebudú ľudia platiť extra poplatky za využívanie roamingu počas dovoleniek či iných cestách do zahraničia. Pôvodný návrh, ako by to malo v praxi fungovať, však musela Európska komisia prepracovať.

23.09.2016 12:00
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Tŕňom v oku bolo hlavne obmedzenie, že používanie mobilného telefónu v zahraničí bez príplatkov malo byť limitované na 90 dní v roku. V najnovšom a údajne finálnom návrhu už tento limit nie je. Brusel tento problém navrhol vyriešiť prihliadnutím k miestu, kde zákazník obvykle telefón používa – teda zvyčajne v domovskej krajine. Mobilní operátori by tak mali byť schopní zabrániť zneužívaniu bezplatného roamingu.

Na posúdenie, či užívateľ roaming nezneužíva, majú platiť kritériá, ako je výrazne nižšie domáce využívanie mobilu v porovnaní s používaním mobilu v inej krajine, dlhá neaktivita SIM karty, ktorá sa inak používa len pri roamingu, či nákup a používanie viacerých SIM kariet len pre roaming.

Budúcoročné zrušenie roamingu v rámci Európskej únie umožní všetkým cestujúcim používať SIM kartu toho členského štátu, v ktorom majú bydlisko v akejkoľvek inej členskej krajine za rovnakých podmienok, aké majú doma. Znamená to, že občania EÚ budú aj v cudzine platiť rovnaké ceny ako na domácom trhu za hovory, textové správy alebo surfovanie na internete.

Prvý návrh technických pravidiel počítal s časovým obmedzením roamingu na 30 dní za sebou a celkovo na 90 dní za rok. Toto riešenie však spustilo takú ostrú kritiku, že predseda komisie Jean-Claude Juncker po niekoľkých dňoch nariadil materiál stiahnuť a prepracovať. „Museli sme tam zabudovať určité poistky. Tých 90 dní bol len pokus, bol to len návrh. Ale bola to zároveň snaha, ako sa vyhnúť zneužívaniu systému,“ vysvetľoval napokon podpredseda komisie zodpovedný za digitálny trh Andrus Ansip. Pripomenul, že priemerná cesta občana EÚ do inej úniovej krajiny trvá 12 dní, a tak sa pobyty nad 90 dní reálne týkajú len veľmi malého percenta zákazníkov.

Ani nový návrh však nie je úplne bez obmedzení. Ak operátor usúdi, že zákazník zneužíva systém bezplatného roamingu, môže ho sankcionovať. Najprv ho však bude musieť upozorniť a potom si začne účtovať za služby príplatok. Komisia navrhla maximálne 4 centy za minútu volaní, jeden cent za textovú správu a 0,0085 centa za každý megabajt dátového prenosu.

Nové pravidlá by mali byť definitívne schválené v decembri. Ešte predtým sa k nim vyjadria členské krajiny EÚ, mobilní operátori i ďalší zainteresovaní hráči na trhu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #telefonovanie #roaming #mobilný telefón