Reforma rozšíri rady živnostníkov

Reforma paušálnych výdavkov spôsobí od januára veľké zmeny pre ľudí, ktorí sa živia na vlastnú päsť. V roku 2008 pred krízou bolo na Slovensku takmer 400-tisíc živnostníkov a následne s prepadom ekonomiky ich ubúdalo. Ďalšiu ranu dostali živnostníci v roku 2013, keď vláda dala 40-percentným paušálnym výdavkom strop 5 040 eur ročne.

23.09.2016 14:30
debata
zväčšiť Foto: Pravda, SHUTTERSTOCK
infografika,zivnost, zivnostnici

Od januára 2017, keď budú paušálne výdavky 60 percent a strop sa zvýši na 20 000 eur, bude záujem o živnosti zrejme opäť rásť. Môže to byť aj na úkor jednoosobových eseročiek, keďže živnosť je jednoduchšia na administratívu. Ale aj na úkor zamestnaneckých pomerov, keďže pri živnosti sú nižšie odvody aj dane a čistý príjem je tak vyšší.

„Zvýšenie paušálnych výdavkov môže prilákať na živnosť nových ľudí. Väčšinou však ide len o zmenu už trvajúceho pracovného pomeru a odvrátenou stranou mince môže byť zvyšovanie počtu nútených živností. To určite nie je dobré,“ povedal Michal Páleník, riaditeľ Inštitútu zamestnanosti. Pred pár rokmi bolo napríklad bežné, že predavači v obchode pracovali na živnosť, aby mali vyšší plat ako ich kolegovia v trvalom pracovnom pomere.

„Nechcem spomínať meno firmy, ale dlhé roky som v nej pracoval ako predavač mobilov na živnosť. Ja som mal vďaka tomu vyšší čistý plat a zamestnávateľ ušetril na odvodoch. Pre nás oboch to bolo veľmi výhodné, akurát keď zrušili predajňu a ja som prišiel o prácu, nemal som nárok na podporu v nezamestnanosti,“ priblížil svoj príbeh Peter Martoš z Nitry. Ten už dnes pracuje v súkromnej bezpečnostnej službe v trvalom pracovnom pomere. „V súčasnej práci to nie je možné, ale ak by sa mi v budúcnosti vyskytla príležitosť, určite by som raz rád opäť pracoval na živnosť. Mal by som oveľa vyšší čistý príjem a to, že platím nižšie odvody, kvôli čomu budem mať niekedy o štyridsať rokov nižší dôchodok, je mi teraz jedno. Aj tak nikto nevie, čo bude o štyridsať rokov,“ dodal Martoš.

Zamestnanec pracujúci za priemernú hrubú mesačnú mzdu 901 eur dostane v čistom 692 eur. Zároveň po zaplatení všetkých odvodov svojho zamestnávateľa každý mesiac vyjde na 1 218 eur, čo je cena práce. Ak by zamestnanec prešiel z trvalého pracovného pomeru na živnosť a každý mesiac by si fakturoval 1¤218 eur, z tejto sumy v prvom roku podnikania musí každý mesiac platiť len minimálne zdravotné odvody vo výške 60,06 eura. Zároveň pri podaní daňového priznania zaplatí zo svojho ročného príjmu 19-percentnú daň. Základ dane sa zníži o paušálne alebo reálne výdavky, zaplatené odvody a nezdaniteľnú časť základu dane.

Čistý mesačný príjem za tú istú prácu na živnosť tak vychádza na 1 066 eur. V ďalšom roku podnikania už práca na živnosť nebude taká výhodná pre platenie pomerne vysokých zdravotných a sociálnych odvodov v spoločnej výške 376 eur. Pre platenie vyšších odvodov by zároveň klesla výška zaplatenej dane z príjmu a čistý mesačný príjem živnostníka v druhom roku podnikania by bol 822 eur. Po plnom nabehnutí 60-percentných paušálnych výdavkov sa čistý príjem živnostníka opäť zvýši, a to na 988 eur v čistom.

V každom prípade ľudia pracujúci na živnosť aj pri súčasných pravidlách zarobia viac ako zamestnanci v trvalom pracovnom pomere. Na druhej strane sa na živnostníkov nevzťahuje ochrana Zákonníka práce a nemajú nárok ani na dovolenku.

„Aj po prijatí navrhovaných zmien zostane živnosť všeobecne vhodnejšia pre podnikateľov s nižšími príjmami a s menším rizikom podnikania. S vyššími príjmami živnostníka ostanú aj naďalej automaticky spojené aj vyššie odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne,“ priblíži Tomáš Hôra, advokát spolupracujúci s portálom na zakladanie firiem SroOnline.sk. Naproti tomu spoločník v spoločnosti s ručením obmedzením neplatí za určitých okolností žiadne odvody do Sociálnej poisťovne. „Rozdiel je aj v ručení za záväzky z podnikania. Zatiaľ čo živnostník ručí aj celým svojím súkromným majetkom, spoločník v s.r.o. ručí iba do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri. Ak má teda spoločník splatený svoj vklad v plnej výške, neručí za záväzky svojej eseročky,“ dodal Hôra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #reforma #živnostníci #paušálne výdavky