Fico pripúšťa zmenu parametrov v dani z dividend

Parametre navrhovanej dane z dividend sa môžu oproti pôvodnému návrhu upraviť. Naznačil to na pondelňajšej tlačovej konferencii premiér Robert Fico, podľa ktorého je však samotné zavedenie tejto dane pre sociálnych demokratov veľmi vážna vec.

19.09.2016 15:45
debata (32)

„Peniaze treba brať tam, kde sú a nie tam, kde nie sú. Lebo tam, kde nič nie je, ani čert neberie,“ povedal. Reagoval tak na postoj strany Most-Híd, ktorej predseda Béla Bugár po augustovej republikovej rade vyjadril nad návrhom znepokojenie s tým, že bude vyžadovať ďalšie rokovania.

Premiér Fico však tvrdí, že daň z dividend prešla politickou dohodou na jednej z koaličných rád. „Teraz sa bavíme o parametroch. Bavíme sa o tom, akú má mať časovú os, bavíme sa o tom, aká má byť sadzba. Ale asi by nebolo príliš správne, aby sme povedali, že dohoda z koaličnej rady neplatí. Tá dohoda platí,“ vyhlásil predseda vlády.

Ako doplnil minister financií Peter Kažimír, daň z dividend je civilizovaný nástroj, ktorý využívajú všetky krajiny OECD, okrem Slovenska, ktoré využíva formu zdravotných odvodov s ohraničeným základom pre ich výpočet. „Je to spôsob, kde sa absolútnej väčšine dnešných platiteľov tejto dane alebo odvodu uľahčí, budú platiť menej. A nejakých 2 500 ľudí bude platiť viac. Pevne verím, že to prekonáme aj z hľadiska politického dialógu a dohodneme sa na nejakom kompromise,“ povedal Kažimír.

Návrh má zaviesť pre fyzické osoby daň z dividend bez ohľadu na to, z akého zdroja sú, na úrovni 15 percent bez limitu na ich výpočet. Podiely zo zisku plánuje vláda zdaniť aj právnickým osobám sadzbou 35 percent. A to v prípade, ak budú vyplatené tuzemskej firme z nezmluvného štátu, alebo tuzemskou právnickou osobou daňovníkovi z nezmluvného štátu. Podľa ministerstva financií ide o opatrenie zamerané na boj proti daňovým únikom a schránkovým spoločnostiam. Daň z dividend má pritom nahradiť súčasný systém zdravotných odvodov z dividend. Tie platia iba fyzické osoby, ich sadzba je 14 % a majú aj maximálny vymeriavací vo výške 60-násobku priemernej mesačnej mzdy, čo je zhruba 50 tis. eur.

Bugár v auguste vyhlásil, že pripravovaná zmena v zdaňovaní dividend bude mať negatívny dopad na podnikateľov. Práve navrhovaná 15-percentná sadzba mala byť podľa Mostu-Híd problémom s tým, že strana chce podľa Bugára hovoriť o možnosti toto percento znížiť. Ako problémové tiež strana vníma, že zákon by sa mal týkať iba slovenských podnikateľov.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dividendy