Tesla zlepší autopilota, ale stopercentnú bezpečnosť nezaručí

Americký výrobca elektrických automobilov Tesla Motors aktualizuje svoj systém poloautomatického riadenia, takzvaného autopilota. Aktualizácia je upravená tak, že by zabránila smrteľnej nehode, aká sa udiala v máji, a bude k dispozícii do jedného až dvoch týždňov. Oznámil to generálny riaditeľ automobilky Elon Musk.

12.09.2016 09:47
debata

Nový systém bude mať vylepšený radar, ktorý lepšie vyhodnotí situáciu okolo vozidla a pri brzdení. Dočasne tiež zabráni vodiči používať tento systém, ak neodpovie na zvukové upozornenie, že by mal opäť prevziať kontrolu nad vozidlom. Nové obmedzenia majú upokojiť šíriace sa obavy, že autopilot ukolíše používateľa do falošného pocitu bezpečia.

„Bude to dramatické zlepšenie bezpečnostného systému vykonané výhradne pomocou softvéru,“ povedal Musk novinárom a dodal, že sa bude týkať hlavne efektívnejšieho využitia radaru.

Tesla predstavila svojho autopilota vlani v októbri. Systém začali starostlivo skúmať úrady v júli, kedy sa ukázalo, že vodič vozidla Model S Joshua Brown zahynul pri autonehode 7. mája, keď používal tento systém. Musk uviedol, že vylepšený autopilot by s veľkou pravdepodobnosťou zabránil nehode Browna, ktorého vozidlo narazil do návesu kamióna. Varoval však, že ani aktualizovaná verzia neznamená dokonalú bezpečnosť.

„Dokonalá bezpečnosť je naozaj nemožný cieľ. Je to o zlepšení pravdepodobnosti bezpečia. Nikdy tu nebude nula smrteľných nehôd, nikdy nebude ani nula zranení,“ vyhlásil Musk.

Tesla je známa inovatívnymi luxusnými vozidlami na elektrický pohon. Podľa niektorých kritikov však zavedenie autopilota bolo unáhlené. Tesla bráni svoj systém aj po smrteľnej nehode. Upozorňuje, že to nie je systém riadenia bez rúk, ktorý by mal nahradiť vodiča. Smrteľná nehoda tiež podčiarkuje obavy o bezpečnosť systémov, ktoré majú prevziať časť kontroly nad riadením a brzdením od vodiča, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors