Elektrárne varujú pred odstavením Novák

Slovenské elektrárne (SE) majú v budúcom roku dostať nižšie dotácie na tepelnú Elektráreň Nováky. Vyplýva to z navrhovanej vyhlášky regulačného úradu, ktorý zavádza nový výpočet ceny za výrobu elektriny z domáceho hnedého uhlia. Na podporu Hornonitrianskych baní Prievidza sa spotrebitelia cez ceny elektriny ročne skladajú sumou okolo 90 miliónov eur. Výška doplatku sa má od nového roka znížiť približne na 70 miliónov eur. Elektrárne hrozia odstavením Novák.

11.09.2016 19:30
debata (16)

„Ak nedôjde k zmene navrhnutej vyhlášky, budeme nútení odstaviť Elektráreň Nováky a požiadať ministerstvo hospodárstva o zrušenie povinnosti vyrábať elektrinu z domáceho hnedého uhlia vo všeobecnom hospodárskom záujme od 1. januára 2017,“ uviedli SE v pripomienkovom konaní k novej vyhláške o cenovej regulácii v elektroener­getike. SE patria pod český Energetický a průmyslový holding, ktorý začal postupne kupovať akcie firmy od talianskeho Enelu. Štát má v SE 34 percent akcií.

Finančnou injekciou pre Elektráreň Nováky štát bráni vzniku hladovej doliny v regiónoch Prievidze, Handlovej a Novák. V samotnej elektrárni pracuje 261 zamestnancov, no reťazec ľudí nadviazaných na výrobu elektriny z domáceho uhlia vytvára približne 11-tisíc pracovných miest.

„Slovensko nemá plyn ani ropu. Elektrina z hnedého uhlia, ktoré je naším jediným domácim energetickým zdrojom, je dôležitá z hľadiska energetickej bezpečnosti. Podpora zo strany štátu je efektívna, ak je podporovaná produkcia lacnejšia ako import,“ dodala Adriana Siváková, hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza.

Podľa výročnej správy SE za rok 2015 vyrobila tepelná Elektráreň Nováky aj so spaľovaním biomasy 1 660 GWh elektriny. Nováky majú za sebou náročný rok, ktorý sa niesol v znamení modernizácie blokov 1 a 2. Oba bloky boli odstavené na viac ako pol roka, pričom počas súbežnej odstávky od júna do septembra bola výroba zabezpečená z dožívajúcich blokov 3 a 4.

Ako uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa SE Janka Burdová, regulačný úrad zatiaľ pripomienky elektrární neakceptoval. Rokovania s kompetentnými štátnymi orgánmi však podľa nej stále prebiehajú. Ak by vyhláška prešla vo svojej súčasnej podobe, strata podniku sa podľa SE prehĺbi o ďalších 50 miliónov eur. Vlaňajší celkový zisk SE bol pritom len 24 miliónov eur, čo bolo najmenej za desať rokov.

Kým Nováky bojujú o prežitie, tepelná Elektráreň Vojany zrejme dostane od štátu ešte jednu šancu. Elektráreň totiž nepoberá žiadne dotácie a po poklese trhových cien elektriny tvorí ročnú prevádzkovú stratu okolo 8 až 10 miliónov eur.

Na nedávnom výjazdovom rokovaní v Trebišove sa vláda rozhodla elektráreň zachrániť. Deje sa tak po tom, čo denník Pravda na začiatku júla informoval, že v SE padol neoficiálny verdikt, že elektráreň spaľujúcu čierne uhlie a biomasu zatvoria.

Ak však majú Vojany prežiť, zložia sa na to zrejme spotrebitelia elektriny. Či už cez regulačný rámec, alebo cez výkup elektriny zo strany štátnej Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. Tá do septembra posúdi, či sú Vojany nevyhnutné pre zaistenie stability dodávok elektriny.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #elektráreň Nováky