Priemyselná produkcia sa v júli výrazne prepadla

Júlové oslabenie slovenského priemyslu po údajoch o vývoji zahraničného obchodu potvrdili aj čísla samotnej priemyselnej produkcie.

09.09.2016 10:10
debata

Tá sa totiž v júli po očistení o vplyv počtu pracovných dní medziročne prepadla až o 14,3 %, kým ešte v júni mierne rástla o 2,3 %. Stáli za tým predovšetkým celozávodné dovolenky v niektorých dôležitých fabrikách. Podobne intenzívne medziročné prepady však slovenský priemysel naposledy vykazoval ešte v krízovom roku 2009.

Celkový vývoj priemyselnej produkcie v júli ovplyvnil pokles v samotnej priemyselnej výrobe o 16,9 % a v ťažbe a dobývaní o 3,9 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu naopak produkcia vzrástla o 10,1 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v júli oproti júnu znížila o 15,9 %.

V rámci priemyselnej výroby kvôli spomínaným celozávodným dovolenkám najvýraznejší medziročný pokles produkcie v júli vykázala výroba dopravných prostriedkov, až o 35,6 %. Klesla aj výroba výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 19,7 %, výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 3,7 %, výroba strojov a zariadení o 7,4 % a tiež výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11,9 %. Vzrástla výroba elektrických zariadení o 3 %.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne vzrástla o 1,7 %. Z toho rástla produkcia v priemyselnej výrobe o 2 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,3 %. Naopak oproti prvým siedmim mesiacom vlaňajška klesla produkcia v ťažbe a dobývaní o 6,7 %.

Z jednotlivých sektorov priemyselnej výroby medziročne rástla výroba dopravných prostriedkov o 5,6 %. Rast bol zaznamenaný aj vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 7,2 %, vo výrobe elektrických zariadení o 12,3 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 5,6 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 5 %. Produkcia klesla vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 11,2 %, vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 4,8 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 10,5 %, ťažbe a dobývaní o 6,7 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 12,9 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel