Dánsko kúpi časť Panamských dokumentov

Dánska vláda kúpi časť tzv. Panamských dokumentov, ktoré obsahujú informácie o presúvaní významných finančných čiastok do daňových rajov. Uviedol to v stredu minister pre daňové otázky Karsten Lauritzen.

07.09.2016 13:26
debata (2)

Ponuku na odkúpenie dokumentov, ktoré sa môžu vzťahovať až na 600 ľudí, predložil dánskym úradom počas leta anonymný zdroj, dodal minister. Ako ďalej uviedol, zámer kúpiť zhruba 200 tis. dokumentov má podporu parlamentných strán. „Máme povinnosť voči všetkým dánskym daňovým poplatníkom, ktorí poctivo platia dane,“ zdôraznil Lauritzen, podľa ktorého materiál obsahuje „relevantné a platné informácie“.

Panamské dokumenty sú informácie o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci „ukryli“ vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali začiatkom apríla prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Dánsko #panama papers