Slovensko chce v EÚ vyrovnanejšiu daňovú politiku

Členské krajiny Európskej únie by mali lepšie koordinovať daňové zákony, aby sa vyhli príliš tvrdým dopadom na podniky.

06.09.2016 18:48
debata (1)

V dokumente, ku ktorému získala prístup agentúra Reuters, to navrhuje slovenské predsedníctvo EÚ. Cieľom návrhu je zabezpečiť väčšiu vyváženosť krokov proti praktikám, ktorými sa nadnárodné spoločnosti vyhýbajú plateniu daní. Objavujú sa totiž obavy, že tieto kroky by mohli viesť k tomu, že nadnárodné podniky začnú z Európy odchádzať.

O návrhu slovenského predsedníctva by sa malo rokovať v sobotu na neformálnej schôdzke ministrov financií krajín EÚ v Bratislave. Návrh sa zameriava hlavne na obmedzenie prípadov dvojitého zdanenia nadnárodných podnikov a na zabezpečenie väčšej predvídateľnosti daňového zaťaženia podnikov.

Slovensko v dokumente vyzdvihuje úsilie EÚ bojovať s praktikami, ktorými sa podniky vyhýbajú daňovej povinnosti. Vyzýva ale k postupu, ktorý by podporoval „príťažlivosť EÚ ako miesta pre podnikanie a investície“. Navrhuje, aby ministri financií EÚ prediskutovali rôzne opatrenia, vrátane „ďalšej cezhraničnej harmonizácie daňových pravidiel“ a posilnenie spolupráce medzi národnými daňovými úradmi.

Európska komisia minulý týždeň dospela k záveru, že Írsko poskytovalo americkej technologickej spoločnosti Apple selektívne daňové výhody a že Apple musí Írsku doplatiť na daniach až 13 miliárd eur plus úroky. Írska vláda sa ale spolu s Applom proti rozhodnutiu komisie odvolá. Dublin tvrdí, že rozhodnutie podkopáva dlhodobú stratégiu Írska lákať nadnárodné podniky pomocou nízkych daní.

Komisia teraz oficiálne vyšetruje daňový postup niektorých krajín EÚ voči ďalším americkým spoločnostiam. Zasiahla už proti prístupu Holandska voči americkému reťazcu Starbucks a vyšetruje údajné daňové dohody Luxemburska so spoločnosťami Amazon a McDonald's. Postup Európskej komisie vo vzťahu k americkým spoločnostiam pôsobiacim v EÚ vyvoláva ostro odmietavú reakciu amerického ministerstva financií.

Štáty EÚ sa v júni dohodli na nových pravidlách proti daňovým únikom firiem. Dohodnuté pravidlá riešia situácie, keď nadnárodné korporácie využívali rozdiely v národnej daňovej legislatíve jednotlivých krajín k zníženiu svojej daňové povinnosti. Vznik pravidiel urýchlila kauza takzvaných panamských dokumentov.

Niektorí aktivisti presadzujúci spravodlivejšie zdaňovanie považujú dohodnuté pravila za príliš mierne. Predstavitelia podnikateľského sektora však vyjadrili obavy z negatívnych dopadov na konkurencieschop­nosť EÚ v prípade, že kampaň proti daňovým únikom povedie k prílišnej nepredvídateľnosti vývoja daňových zákonov.

„Zdá sa, že je potrebné väčšie úsilie na obmedzenie daňovej neistoty, ktorá môže ovplyvniť domáce investície, produktivitu, medzinárodný obchod aj priame zahraničné investície,“ píše sa podľa Reuters v dokumente slovenského predsedníctva EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #predsedníctvo EÚ