Babiš ďalej expanduje na Slovensku

Holding miliardára a politika Andreja Babiša chcel pôvodne kúpiť najväčšiu konkurenčnú firmu, ale túto akvizíciu mu stopol Protimonopolný úrad. Tento prvotný plán však súčasný český minister financií docielil iným spôsobom.

06.09.2016 09:59
Babiš Foto: ,
Český minister financií Andrej Babiš.
debata

Podľa informácii portálu aktuality.sk sa obrovské impérium Andreja Babiša rozrástlo o ďalšiu firmu. Majiteľ potravinársko-chemického koncernu Agrofert totiž ovládol ďalšiu slovenskú pekáreň, tentokrát žilinskú firmu PEZA.

O tejto kúpe sa v médiach špekulovalo už dlhšiu dobu, ale nikto ju nechcel potvrdiť. Hmatateľným dôkazom definitívneho spečatenia obchodu sú zmeny v orgánoch žilinskej akciovky. Od konca augusta sú totiž členmi dozornej rady Jaroslav Kurčík a Jitka Pasterová, ktorí pôsobia v predstavenstve spoločnosti Penam Slovakia, ktorá patrí pod Babišov koncern Agrofert.

Transakciu už potvrdil aj hovorca Babišovho impéria. Penam Slovakia zavrel svoju prevádzku v Považskej Bystrici a celú výrobu presunul do Žiliny do pekárne Peza. „Dôvodom je modernizácia a rozšírenie výroby, ktoré v pôvodných priestoroch v Považskej Bystrici už neboli možné,“ povedal hovorca Agrofertu Karel Hanzelka.

Ovládnutie firmy PEZA je súčasťou primárneho Babišovho plánu. Súčasný český minister financií ešte pred vstupom do politiky chcel ovládnuť svojho najväčšieho konkurenta v českom a slovenskom pekárenstve – firmu United Bakeries, ktorá sídlila v Luxembursku.

To však pred štyrmi rokmi nepovolil Protimonopolný úrad. Agrofert preto zmenil stratégiu a začal skupovať pekárne spadajúce pod United Bakeries jednotlivo.

V roku 2014 Babiš cez svoju spoločnosť Majetky kúpil Prvú Bratislavskú Pekárenskú (pôvodným vlastníkom bol United Bakeries). Teraz prišla na radu aj PEZA, ktorá ešte pred tromi rokmi patrila United Bakeries.

Vzhľadom na to, že jednotlivý predaj nepodlieha schvaľovaniu Protimonopolného úradu, Agrofert dokázal obísť rozhodnutie regulátora. Ten totiž musí skúmať akvizície až od zákonom určenej výšky obratu jednotlivých účastníkov trhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Andrej Babiš #pekáreň