ECB už nakúpila vládne dlhopisy za bilión eur

Európska centrálna banka (ECB) v rámci snahy o podporu hospodárskeho rastu a zvýšenie inflácie v eurozóne nakúpila vládne dlhopisy za bilión eur

06.09.2016 08:48
debata

Vyplýva to z údajov ECB o nákupoch za uplynulý týždeň. Nákupy vládnych dlhopisov banka spustila v marci minulého roka, v decembri program predĺžila o pol roka do konca marca 2017.

ECB v pondelok oznámila, že v týždni do 2. septembra nakúpila vládne dlhopisy za 11,14 miliardy eur. Celková hodnota nakúpených dlhopisov tak presiahla bilión eur.

Hospodársky rast v eurozóne napriek stimulačným opatreniam ECB zostáva pomalý a inflácia sa stále drží blízko nuly. Podľa analytikov je ťažké posúdiť, či program nákupu dlhopisov plní svoj účel, pretože je ťažké odhadnúť, ako by sa ekonomika vyvíjala bez jeho existencie.

Bilančná suma ECB sa na konci augusta vyšplhala na 3,33 bilióna eur.

ECB bude o nastavení svojej menovej politiky rozhodovať opäť vo štvrtok, žiadne nové opatrenie sa však neočakávajú. Prezident ECB Mario Draghi by ale mohol naznačiť, či banka teraz uvažuje o ďalšom predĺžení programu nákupu dlhopisov.

Predĺženie programu by ale podľa agentúry Reuters bolo spojené s rizikom ďalšej deformácie trhových cien dlhopisov. ECB navyše už teraz zápasí s nedostatkom dlhopisov spĺňajúcich podmienky, ktoré si vo svojom programe pre nákup stanovila.

Banka už musela zastaviť nákup dlhopisov v Estónsku a minulý mesiac nenašla žiadne vhodné dlhopisy ani v Luxembursku. V Portugalsku a na Slovensku potom ECB nakupuje menej dlhopisov, než by podľa pravidiel programu mala.

Nadmerné zastúpenie mali v augustových nákupoch dlhopisov opäť Nemecko, Francúzsko a Taliansko. Nemecké dlhopisy sa pritom už teraz obchodujú s negatívnymi výnosmi, čo znamená, že investor, ktorý ich nakúpi, dostane v okamihu ich splatenie menej peňazí, než na ne vynaložil.

Záporné výnosy majú aj niektoré firemné dlhopisy, ktoré ECB kupuje, napríklad niektoré cenné papiere švajčiarskej potravinárskej spoločnosti Nestlé a francúzskeho telekomunikačného operátora Orange. V záujme rozšírenia priestoru pre nákupy dlhopisov ECB podľa skorších informácií zdrojov agentúry Reuters uvažuje o zmenách pravidiel programu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #dlhopis