Rusi a Saudi sa dohodli na spolupráci na ropnom trhu

Rusko a Saudská Arábia v pondelok podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci na ropnom trhu. Obe krajiny založi pracovnú skupinu, ktorá zhodnotí situáciu na trhu a odporučí kroky na podporu jeho stability.

05.09.2016 15:19
debata (30)

Oznámili to ministri energetiky oboch krajín Alexander Novak a Chálid Fálih počass summitu skupiny najväčších svetových ekonomík G20.

Spolupráca s Rijádom bude zahŕňať cesty k stabilizácii ropného trhu, vrátane obmedzení ťažby, povedal na tlačovej konferencii v Chang-čou minister Novak. Podľa agentúry Reuters dodal, že Rusko je pripravené sa k takejto dohode pripojiť.

Rusko a Saudská Arábia sú najväčšími producentmi ropy na svete. Ministri Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorú vedie Saudská Arábia, ale Rusko jej členom nie je, majú rokovať o možnosti zmrazenia ťažby a ďalších opatreniach na podporu trhu na neoficiálnom stretnutí na energetickej konferencii na konci septembra v Alžírsku.

Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom po prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. V súčasnosti sa cena severomorskej ropy Brent pohybuje okolo 47 dolárov za barel, zatiaľ čo ešte v prvej polovici roka 2014 výrazne presahovala hranicu 100 dolárov za barel.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Saudská Arábia