Úrad nemeckej kancelárky trvá na rokovaniach o TTIP

Šéf úradu nemeckej kancelárky Peter Altmaier vyhlásil, že Berlín chce pokračovať v rokovaniach a uzavrieť dohodu o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), čiže o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA.

31.08.2016 13:22
debata (16)

„Urobíme všetko preto, aby sme dosiahli TTIP. Záverečné vyjednávania budú osobitne náročné, vždy to tak býva, ale myslím si, že to dokážeme dosiahnuť,“ povedal Altmaier v stredu pre televíznu stanicu ZDF.

Postoj šéfa úradu nemeckej kancelárky ukazuje na rozpory v rámci vládnej koalície krajiny. Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel, ktorý je zároveň vicekancelárom a šéfom koaličných sociálnych demokratov, povedal, že vyjednávania o voľnom obchode s USA „de facto zlyhali“. Merkelovej konzervatívci však stoja za TTIP a Altmaier poznamenal, že vláda sa pred tromi rokmi dohodla, že TTIP by sa mala schváliť, pretože je v záujme Nemecka.

Francúzsky prezident Francois Hollande však rokovania o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a USA v utorok označil za nevyvážené a nemôžu sa podľa neho dokončiť do záveru funkčného obdobia amerického prezidenta Baracka Obamu. Štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničného obchodu Matthias Fekl v utorok vyhlásil, že Francúzsko na stretnutí ministrov obchodu, ktoré bude budúci mesiac na Slovensku, požiada Európsku komisiu o zastavenie rokovaní o TTIP.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP