Steinmeier: V obchodných rokovaniach EÚ a USA zostáva veľa práce

Tempo rokovaní o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi je po troch rokoch rozhovorov naďalej nejasné a obom stranám zostáva práca pri dojednávaní štandardov a postupov. Vyhlásil to v utorok podľa agentúry Reuters šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

30.08.2016 11:12
debata (8)

Obe strany majú naďalej „veľmi ďaleko“ k vysokej kvalite štandardov a postupov, ktoré si Brusel dokázal vyjednať v samostatnej dohode o voľnom obchode s Kanadou, povedal šéf nemeckej diplomacie pred tisíckou diplomatov a podnikateľských lídrov na konferencii nemeckého ministerstva zahraničia.

Tempo rozhovorov o rozsiahlom obchodnom pakte je podľa neho naďalej nejasné, a to nielen kvôli obozretnosti, ku ktorej nabádajú obaja americkí prezidentskí kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump.

Plánovaná dohoda s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v nedeľu vyhlásil, že rozhovory o voľnom obchode medzi EÚ a USA v podstate skrachovali.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP