USA naďalej počítajú s dohodou o voľnom obchode s EÚ

Spojené štáty naďalej chcú dosiahnuť dohodu o voľnom obchode s Európskou úniou do konca tohto roka. Uviedol to podľa agentúry Reuters Biely dom.

30.08.2016 09:19
debata (43)

Zástupcovia Európskej komisie už skôr odmietli nedeľné vyhlásenie nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Sigmar Gabriela, podľa ktorého rokovania o dohode v podstate skrachovali.

Plánovaná dohoda s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete.

„Bude potrebné vyriešiť niektoré dosť háklivá rokovania, ale prezident a jeho tím sú odhodlaní to urobiť,“ citovala agentúra Reuters hovorcu Bieleho domu Josha Earnest.

Hovorca Európskej komisie v pondelok novinárom povedal, že vyjednávania teraz vstupujú do zásadnej fázy, keď sú na stole návrhy väčšiny kapitol a keď sa začína rysovať podoba budúcej zmluvy. Komisia podľa neho naďalej predpokladá ukončenie rozhovorov ešte tento rok.

Hovorca tiež zopakoval predchádzajúce slová šéfa komisie Jeana-Claudea Junckera o tom, že pri dojednaní TTIP nehodlá Európa obetovať svoje štandardy v oblastiach ako je bezpečnosť a ochrana spotrebiteľa, zdravie, ochrana dát či kultúrne diverzita alebo sociálna problematika.

Zástancovia TTIP tvrdí, že táto zmluva obom stranám prinesie okrem iného rýchlejší hospodársky rast. Niektoré krajiny EÚ ale majú proti dohode námietky, bojuje proti nej aj množstvo aktivistov a ďalších skupín – podľa nich aj kvôli netransparentnosti a možným dopadom na poľnohospodárstvo a životné prostredie. Európska komisia obvinenia z malej transparentnosti odmieta, lebo sprístupnila rad svojich materiálov k rokovaniam.

V pondelok však informovalo Francúzi, že zmluva stratila podporu Francúzska a požiadajú Európsku komisiu, aby rokovania s USA zastavila.

Zatiaľ posledný vyjednávaciu kolo sa uskutočnilo v polovici júla v Bruseli. Členské krajiny EÚ sa s doterajšími výsledkami budú môcť zoznámiť na neformálnom ministerskom zasadnutí venovanej zahraničnému obchodu v Bratislave 22. septembra.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #USA #TTIP