Vodičské preukazy budú zbytočné, hovorí o budúcnosti Volkswagen

Vodičský preukaz sa v budúcnosti pre rozmach samoriadených automobilov stane zbytočný. Predpokladá to šéf digitálnych aktivít nemeckého automobilového koncernu Volkswagen Johann Jungwirth.

28.08.2016 09:17
debata (28)

„Som pevne presvedčený, že moje deti už vodičský preukaz nebudú potrebovať,“ uviedol Jungwirth. „Budúce generácie sa nás budú pozerať späť ako na chudákov, ktorí ešte museli riadiť sami,“ dodal. Systémy umožňujúce prevádzku automobilov bez vodičov sa podľa Jungwirthovho názoru zaraďujú k veľkým vynálezom ľudstva, ako sú parný stroj, železnice či elektrina.

Jungwirth predpokladá, že samoriadené autá sa v budúcnosti presadia vo všetkých oblastiach automobilovej dopravy, od osobných áut po kamióny a autobusy, píše agentúra DPA.

V Singapure tento týždeň začala fungovať prvá taxislužba sa samoriadenými autami. Tie zatiaľ jazdia iba v obchodnej a rezidenčnej štvrti nazývanej one-north s rozlohou 6,5 kilometra štvorcového. Nástup a výstup je obmedzený len na určité miesta. Vo vozidlách je zatiaľ aj vodič, ktorý je pripravený v prípade potreby vozidlo riadiť.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #autá bez vodiča