Volkswagen sa dohodol na odškodnení dílerov áut v USA

Nemecký výrobca áut Volkswagen (VW) dosiahol predbežnú dohodu s dílermi áut v USA o ich odškodnení za straty, ktoré utrpeli v dôsledku emisného škandálu automobilky.

26.08.2016 10:52
debata (1)

Americkému federálnemu sudcovi to vo štvrtok oznámili právni zástupcovia Volkswagenu a dílerov. Sumu odškodnenia, na ktorej sa VW dohodol so zhruba 650 dílermi, nezverejnili. VW však vo vyhlásení uviedol, že dohoda zahŕňa aj platby v hotovosti.

„Sme presvedčení, že táto dohoda Volkswagenu s dílermi je veľmi dôležitým krokom,“ uviedol vo vyhlásení Hinrich J. Woebcken, generálny riaditeľ Volkswagenu Severná Amerika. O detailoch dohody sa však stále diskutuje. Americký sudca Charles Breyer dal právnym zástupcom čas do konca septembra na predloženie konečného návrhu. Volkswagen sa už dohodol s právnymi zástupcami majiteľov áut. Na základe dohody má automobilka vynaložiť do 10 mld. USD na spätné odkúpenie alebo opravy približne 475 tis. vozidiel, ktorých sa týka emisný škandál, a vyplatiť majiteľom áut po 5 100 až 10 tis. USD.

Dohoda s majiteľmi vozidiel v USA zahŕňa aj vynaloženie sumy 2,7 mld. USD na opatrenia na ochranu životného prostredia a ďalšie 2 mld. USD na podporu vozidiel s nulovými emisiami. Netýka sa však zhruba 85 tis. automobilov Volkswagen a Audi s trojlitrovým motorom. Právny zástupca Volkswagenu Robert Giuffra uviedol, že firma je pripravená predložiť návrh na opravu niektorých z týchto áut do začiatku novembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie