Saudi sú spokojní s ropným trhom, opatrenia nechystajú

Na ropnom trhu teraz nie je nutné robiť žiadny výraznejší zásah. V rozhovore s agentúrou Reuters to vo štvrtok povedal saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih.

26.08.2016 07:14
debata (20)

Podkopal tak vyhliadky na prípadnú dohodu o obmedzení ťažby medzi poprednými ťažobnými krajinami, čo v minulých týždňoch prispelo k rastu cien ropy.

Minister vyhlásil, že trh sa uberá správnym smerom a že dopyt po rope sa po celom svete dostatočne zdvíha. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zatiaľ podľa neho nevedie žiadne konkrétne rokovania o zmrazení ťažby, hoci svetové zásoby suroviny zostávajú vysoké.

Saudská Arábia, ktorá je kľúčovým členom OPEC a najväčším exportérom ropy na svete, v júli ťažila rekordných 10,67 milióna barelov denne. Podľa Falíha ťažba teraz zostáva zhruba na tejto úrovni.

Pred dvoma týždňami Fálih povedal, že členovia OPEC budú v rámci septembrového zasadnutia rokovať s nečlenskými krajinami o krokoch na podporu cien. Minulý týždeň sa cena ropy Brent pre vyhliadky na obmedzenie ťažby prvýkrát za mesiac a pol dostala nad 50 dolárov za barel. Neskôr sa ale opäť vrátila pod túto hranicu.

Vo štvrtok sa ceny ropy zvyšovali pre vyhliadky na pokles kurzu dolára. Po Fálihových výrokoch síce dočasne o časť ziskov prišli, okolo 20:30 SELČ však Brent vykazoval oproti strede nárast o 1,4 percenta na 49,73 dolára za barel.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia #OPEC