Volkswagen sa dohodol so strečkujúcimi dodávateľmi

Spor medzi automobilkou Volkswagen a dvojicou jej dodávateľov, ktorý sa dotýkal šiestich nemeckých tovární a ovplyvnil takmer 28 000 zamestnancov, nevyriešili ani dlhé nočné rokovania. V utorok však strany sporu dospeli k dohode.

23.08.2016 08:59 , aktualizované: 14:27
debata (6)

Dohoda počíta s uzatvorením dlhodobého partnerstva medzi Volkswagenom a oboma dodávateľmi a s čo najrýchlejším obnovením dodávok.

Volkswagen pre nedostatok dielov zastavil v pondelok na týždeň výrobu modelov Golf v domovskej továrni vo Wolfsburgu, problémy ale majli kvôli sporu s dvojicou dodávateľov i ďalšie továrne.

V obmedzenom režime funguje od pondelka aj závod v Martine, kde sa vyrábajú komponenty na prevodovky a podvozky.

„Situácia sa v tomto týždni dotkla približne 60 zamestnancov v závode Martin, ktorí majú nárok na náhradu mzdy alebo čerpanie nadčasových hodín, alebo časového konta, alebo zostatkovej dovolenky,“ potvrdila hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Závažné problémy spôsobila automobilke dvojica dodávateľov. Ide o firmu ES Automobilguss, ktorá zastavila dodávku dielov potrebných na výrobu prevodoviek. Druhý z dodávateľov spoločnosť Car Trim dodáva nemeckému koncernu poťahy na autosedačky. Tisíce zamestnancov si musia čerpať dovolenku, ďalší pracujú v skrátenej pracovnej dobe. K prerušeniu dodávok došlo údajne preto, že VW vypovedal obom firmám bezdôvodne zmluvu.

„Dodávateľ koncernu VW prerušil zmluvne dohodnuté dodávky dielov. To vedie k nedostatku dielov vo výrobe. Súd vydal dočasné nariadenie, ktoré zaväzuje dodávateľa k obnoveniu dodávok. Tento záväzok doteraz nebol splnený. Vzhľadom na uvedené skutočnosti reaguje VW Slovakia v závode Martin riadením prítomnosti zamestnancov, pričom časť výroby komponentov je dočasne prerušená,“ pokračovala Makayová.

Kedy sa výrobné linky v Martine opäť spustia naplno, bude závisieť aj od výsledku rokovaní medzi nemeckým VW a dodávateľmi. Na výrobný závod v Bratislave situácia zatiaľ nemá vplyv.

Počas pondelka rokovali zástupcovia automobilky s dvojicou dcérskych firiem saskej spoločnosti Prevent dlho do noci viac ako 13 hodín, avšak bezvýsledne. Dohoda prišla až v utorok.

Pozadie sporu nebolo celkom jasné, hovorí sa ale o tom, že by za konfliktom mohol stať jeden spoločný projekt, z ktorého zišlo. Podľa analytikov by spor mohol automobilku stáť až sto miliónov eur, ak by vyústil do týždenného zastavenia produkcie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky