PAS: Podnikateľské prostredie sa zhoršilo, aj pre Bašternáka

Podnikatelia stále hodnotia vývoj podnikateľského prostredia negatívne. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP) za druhý štvrťrok je 54,2 bodu.

22.08.2016 13:49
debata (4)

Oproti predchádzajúcemu kvartálu IPP zaznamenal pokles o 1,74 percenta. Informovala o tom Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), ktorá index pripravuje na základe vlastného prieskumu.

Hodnotenie podnikateľského prostredia podľa PAS negatívne ovplyvňovali kauza Bašternák či rozpory medzi koalíciou a opozíciou, ktoré znižujú funkčnosť Národnej rady SR. Účastníci prieskumu negatívne hodnotili aj plánované zdaňovanie dividend a iné daňové zmeny. Podnikatelia mierne pozitívne vnímajú prerušenie toku zákonov pre parlamentné voľby.

Ako uviedla PAS, najväčší pokles spomedzi položiek IPP v druhom štvrťroku 2016 zaznamenalo uplatňovanie rovnosti pred zákonom. Príčinou je najmä kauza Bašternák s podozreniami, ktoré vrhá na ministra vnútra Róberta Kaliňáka. Kauzu podľa PAS podnikatelia vnímajú ako ukážku fungovania klientelizmu a prepojenia niektorých podnikateľov s politikmi na úkor štátu a občanov. Druhou položkou s najväčším poklesom je vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. Ako skonštatovala PAS v prieskume, ide o dlhodobo najhoršie hodnotenú kategóriu IPP, ešte nikdy sa nedostala do plusového pásma.

Na tretie miesto spomedzi negatívne hodnotených položiek sa dostala funkčnosť politického systému v štáte. Podľa účastníkov prieskumu schôdze Národnej rady SR od volieb poznačili neustále spory koalície s opozíciou a odvolávanie ministrov. Zo záverov prieskumu vyplýva, že takéto správanie poslancov znižuje dôveru podnikateľov.

Podnikatelia v prieskume pozitívne hodnotili väčšinu z tých položiek, na ktoré majú ich podniky vplyv. Podľa informácií zverejnených PAS, účastníci hodnotili najpozitívnejšie prístup k životnému prostrediu, úroveň likvidity a plnenie vlastných záväzkov voči obchodným partnerom. V tejto oblasti sa naopak do negatívneho pásma dostala položka produktivity a ziskovosť firiem. Okrem toho podnikatelia pozitívne hodnotili aj prístup k finančným zdrojom a cenovú stabilitu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #podnikanie