Ako štát potrestá neochotu pracovať?

Štát plánuje pritvrdiť voči dlhodobo nezamestnaným bez ochoty pracovať. Podľa informácií denníka Pravda analýzy trhu práce z dielne ministerstva práce ukazujú, že v mnohých prípadoch za neochotou ľudí pracovať stojí práca načierno.

21.08.2016 17:00
debata (103)

Vládni úradníci teraz zvažujú, ako efektívne zakročiť voči firmám zamestnávajúcim ľudí bez ochoty platiť odvody a v hre sú prísnejšie kontroly kombinované s vyššími pokutami. Ďalšie konkrétne opatrenia voči ľuďom, čo chodia na úrady práce len po pečiatku a ponuky pravidelne odmietajú, majú byť predstavené do konca roka.

„Návrh zákona by mal byť pripravený do konca roka tak, aby sme ho vedeli predložiť do legislatívneho procesu. To nebude nejaké štatistické vyhadzovanie niekoho z evidencie nezamestnanosti. Musí to byť o tom, aby sa nezneužíval tento systém,“ povedal minister práce Ján Richter (Smer). Aktuálne je na Slovensku nezamestnanosť na úrovni 9,44 percenta a do práce môže nastúpiť viac ako 256-tisíc ľudí.

„Ak nezamestnaný dostane ponuku a bude ju neustále odmietať, štát sa k nemu bude musieť postaviť inak ako k tomu, kto si reálne prácu hľadá,“ povedal premiér Robert Fico (Smer). Ten zároveň naznačil možnosť inšpirovania sa susedným Maďarskom.

U našich južných susedov vláda zaviedla systém aktivačných prác s oveľa vyšším počtom hodín ako na Slovensku. Maďari pracujúci na čierno tak nestíhali naraz pracovať pre štát, respektíve samosprávu aj pre súkromnú firmu a tak radšej dobrovoľne odišli z evidencie nezamestnaných. U nás od zvýšenia hodín z doterajších 8 hodín povinných na odpracovanie základnej dávky 61,60 eura mesačne ministerstvo práce odrádza povinnosť zvyšovať sociálne dávky s počtom odpracovaných hodín. Ak by totiž nezamestnaní pracovali rovnako dlho ako ľudia v trvalom pracovnom pomere, musel by im štát vyplácať minimálnu mzdu 405 eur. Takéto riešenie neprichádza do úvahy pre príliš veľkú finančnú náročnosť. Viac ako rok bez práce je na Slovensku 147-tisíc nezamestnaných a vyplácanie minimálnej mzdy týmto ľuďom by vyšlo Slovensko na približne 1 miliardu eur ročne.

O tom, že mnoho ľudí nemá záujem pracovať, svedčia aj štatistiky úradu práce, ktoré ukazujú, ako rýchlo sa niektorí ľudia vzdajú nájdenej práce. „V roku 2015 prišlo na úrady práce 241-tisíc ľudí. Z nich sa po nájdení práce už v priebehu jedného týždňa opäť na úrade práce zaregistrovalo 3¤087 ľudí. Do jedného mesiaca sa priemerne vráti 11¤355 a do troch mesiacov to je 39¤925 ľudí. Veľká časť nezamestnaných tak zoberie prácu len preto, aby nebola vyradená z evidencie a v relatívne krátkom období sa vráti späť na úrad práce,“ priblížil Richter. Deje sa tak v časoch, keď úrady práce evidujú viac ako 35-tisíc voľných pracovných miest a personálne agentúry hovoria až o 100-tisíc neobsadených pracovných pozícií.

Čo sa týka sociálnych dávok, tie sú už na Slovensku aj dnes veľmi nízke. "Pri sociálnych dávkach sa skôr ako o škrtaní uvažuje o ich väčšej adresnosti,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Škrtaním sociálnych dávok sú totiž trestané hlavne deti nezodpovedných rodičov. Väčšia adresnosť tak po zvládnutí logistiky môže znamenať distribúciu jedla namiesto peňazí. Obmedzenie prístupu k hotovosti by malo byť pre ľudí bez práce ďalšou motiváciou zamestnať sa.

O neochote niektorých ľudí pracovať svedčia aj skúsenosti personálnych agentúr. Zároveň ľudia z hladových dolín nie sú ochotní v mnohých prípadoch sťahovať sa za prácou do priemyselne rozvinutých častí Slovenska. „Za týmto faktom stoja aj racionálne príčiny, nielen pohodlnosť. Ak by sa totiž nezamestnaný z Revúcej rozhodol presťahovať napríklad do Bratislavy, za svoj trojizbový byt dostane cca 30-tisíc eur, za čo si v Bratislave nekúpi ani jednu izbu. Ak by si mal platiť komerčný podnájom, tak sa mu za prácou cestovať nemusí vyplatiť. Preto by v tomto smere pomohla napríklad zvýšená výstavba nájomných bytov,“ uviedol manažér náboru v personálnej agentúre McROY Group Branislav Holík.

Rastúca slovenská ekonomika momentálne vo veľkom produkuje nové pracovné miesta. Pred pár dňami oznámila španielska spoločnosť Gestamp Automoción investovanie 100 miliónov eur v priemyselnom parku mesta Nitra. Nová fabrika na výrobu automobilových súčiastok do mesta pod Zoborom prichádza pre budovanie automobilového závodu Jaguar Land Rover. So spustením výroby počíta Gestamp Automoción už o dva roky a celkovo plánuje zamestnať 229 Slovákov.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť