Nedostatok súčiastok pribrzdil Volkswagen

Nemecký automobilový koncern Volkswagen musel znížiť výrobu v častiach svojej najväčšej továrne v domovskom Wolfsburgu.

18.08.2016 21:01
debata (7)

Automobilka v stredu problémy vysvetlila nedostatkom dielov, pretože jej dodávateľská firma odmietla dodržať plán dodávok.

Olaf Lies, minister hospodárstva krajiny Dolné Sasko, druhého najväčšieho akcionára Volkswagenu, potom vyhlásil, že Volkswagen zvažuje skrátenie pracovného času v niektorých častiach výroby v štyroch svojich závodoch v Nemecku, okrem hlavného závodu vo Wolfsburgu aj v Kasseli, Branschweigu a Zwickau.

V závode vo Wolfsburgu sa vyrábajú modely Golf, Tiguan alebo Touran. Továreň zamestnáva približne 60 000 ľudí a v špičke dokáže vyrobiť až 3800 áut denne.

„Dodávateľ prerušil zmluvne dohodnutú dodávku súčastí,“ uviedla automobilka v e-maili, ktorý zaslala agentúre Reuters.

Upresnila, že dodávateľská firma ES Automobilguss zastavila dodávky liatinových dielov potrebných na výrobu prevodoviek, čo bude mať vplyv hlavne na výrobu modelu Golf. K presnejším dopadom na výrobu a na zamestnancov sa ale odmietla vyjadriť. Podľa zdrojov bude mať viac ako 10 000 zamestnancov vo Wolfsburgu skrátený pracovný čas.

Dodávateľ sa odmieta podriadiť predbežnému rozhodnutiu súdu, prostredníctvom ktorého ho chcel Volkswagen prinútiť k obnoveniu dodávok. Súd sa týmto sporom začne znovu zaoberať koncom augusta, takže problémy Volkswagenu s výrobou by mohli trvať ešte týždne, poznamenala agentúra DPA.

Hovorca firmy ES Automobilguss sa k správe odmietol vyjadriť. „Naša konzorcium je v právnom spore s Volkswagenom a našou povinnosťou je zachovať mlčanlivosť,“ uviedol bez ďalších detailov.

Skutočná podstata sporu medzi oboma podnikmi je nejasná, podľa zdrojov zo súdnych kruhov by za konfliktom mohol byť jeden spoločný projekt, z ktorého zišlo. Volkswagen teraz zisťuje, či by potrebné súčiastky nemohol získať od iného dodávateľa.

Volkswagen zápasí s následkami škandálu s falšovaním testov emisií, ktorý firmu stojí miliardy eur. Analytici očakávajú, že najväčšia európska automobilka bude od dodávateľov zrejme požadovať zníženie cien, aby mohla zmierniť náklady na aféru.

Hovorca automobilky potvrdil, že s nedostatkom súčiastok pre výrobu prevodoviek sa potýka aj závod v Kasseli v centrálnom Nemecku. Podľa zdrojov musí firma skrátiť pracovnú dobu kvôli nedostatku súčiastok aj v montážnom závode vo východonemeckom Cvikove.

Obdobné problémy má aj závod Volkswagenu v severonemeckom Emdene, kde dodávateľská firma Car Trim zastavila tento mesiac dodávky poťahov na sedačky. Car Trim je sesterskou spoločnosťou ES Automobilguss. Hovorca Volkswagenu dodal, že automobilka preruší výrobu v Emdene od 18. do 24. augusta, čo má vplyv na 8 000 z jej 9 000 zamestnancov v tomto závode. Strata výroby bude 6 250 vozidiel.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky