Hrubý dlh Španielska presiahol 100 percent HDP

Hrubý dlh Španielska sa v júni vyšplhal na rekordných 1,1 bilióna eur. To predstavuje 100,9 percenta hrubého domáceho produktu krajiny. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo stredajších údajov španielskej centrálnej banky a ministerstva hospodárstva.

17.08.2016 16:59
debata (8)

Španielsko tak zaostáva za svojím cieľom, podľa ktorého by mal pomer dlhu k HDP na konci tohto roka predstavovať 99,1 percenta. V závere minulého roka tento podiel dosahoval 99 percent.

Ministerstvo hospodárstva však uviedlo, že je stále na ceste k dosiahnutiu stanoveného cieľa. „Sú tu veľké sezónne výkyvy, ktoré je potrebné brať do úvahy,“ upozornilo. Rast dlhu podľa ministerstva stále spomaľuje, a to už od roku 2013.

Španielsko teraz napriek patovej politickej situácii v krajine patrí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky v eurozóne. Španielska dočasná vláda nedávno zvýšila odhad hospodárskeho rastu pre tento rok na 2,9 percenta z predtým predpokladaných 2,7 percenta. Dúfa, že priaznivý vývoj ekonomiky jej pomôže splniť tohtoročné rozpočtové ciele.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Španielsko #eurozóna