Vláda podporila vyššie zdanenie tabaku aj bankovú daň

Fajčiari na Slovensku si zrejme priplatí a viac peňazí odvedú štátu aj banky. Vyplýva to z návrhov zákonov, ktoré v stredu schválila slovenská vláda.

17.08.2016 14:33
debata

Koaličný kabinet premiéra Roberta Fica prerušil rokovania o zmenách v zákone o dani z príjmov a o zvýšení osobitného odvodu pre firmy z regulovaných sektorov ekonomiky. Podľa Fica budú aj tieto predlohy po doriešení technických detailov neskôr schválené.

Spotrebná daň z cigariet a iných tabakových výrobkov by mala stúpnuť v dvoch krokoch, dohromady o zhruba osem až desať percent. To by sa malo prejaviť aj v zdražení cigariet v obchodoch.

Vláda podporila aj návrh na zachovanie bankovej dane do roku 2020 na súčasnej úrovni, hoci teraz platný zákon počíta s jej postupným odbúravaním. Pôvodná sadzba osobitného odvodu vo výške 0,4 percenta klesla na súčasných 0,2 percenta z hodnoty vkladov klientov.

Zachovanie bankovej dane a zvýšenie spotrebnej dane z tabaku by mohlo zvýšiť príjmy štátnej pokladnice o niekoľko desiatok miliónov eur ročne.

Ministri prerušili rokovania o zmenách zákona o dani z príjmov, ktorých súčasťou je pripravované zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb na 21 zo súčasných 22 percent a zdanenie dividend. Vláda nerozhodla ani o zvýšení sadzby osobitnej dane pre ziskové firmy z vybraných sektorov ekonomiky, ako napríklad z odvetvia energetiky, telekomunikácií, poisťovníctva a farmácie. Táto daň mala byť zrušená na konci tohto roka, ministerstvo financií ale navrhlo predĺžiť jej platnosť na neurčito a zároveň zdvojnásobiť sadzbu na 8,712 percenta zo zisku nad tri milióny eur.

„Chceme ešte viesť rokovania s firmami, ktorých sa dotýka tento odvod. Potvrdzujem, že tento odvod bude schválený, riešia sa len technické detaily. Rovnako sa doťahujú veci ohľadom dane z dividend. Môžem potvrdiť, že dane z dividend budú,“ povedal Fico novinárom.

Ekonómovia ďalšie zvyšovanie daní kritizovali. Štát podľa nich vyberá na daniach a odvodoch stále viac peňazí a napriek tomu aj súčasná vláda posunula termín plánovaného dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu verejných financií.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet