Hydinári: Poliaci umelo znižujú ceny vajec

Z Poľska sa dovážajú na Slovensko vajcia za dumpingové ceny, čo núti slovenských producentov predávať vajcia do obchodov pod úroveň výrobných nákladov. Tvrdia to hydinári, ktorí sa proti nekalej konkurencii rozhodli brániť. Dali podnet na Protimonopolný úrad SR, aby prešetril protisúťažné správanie poľského dodávateľa vajec.

17.08.2016 15:00
debata (9)

Situácia na slovenskom trhu vajec sa stáva z pohľadu domácich chovateľov nosníc neúnosnou. Z Poľska sa na Slovensko valia kamióny lacných vajec, ktoré sa ponúkajú za dvojnásobne nižšie ceny než na poľskom trhu. Ekonomika slovenských chovov po poľských nájazdoch prudko klesá do červených čísel.

„V skladoch máme už vyše 32 miliónov vajec. Je to dôsledok obrovskej nadprodukcie v susednom Poľsku. Situácia speje k likvidácii kŕdľov sliepok a strate sebestačnosti vo výrobe vajec. Dnes sú vajcia lacné, ale po ovládnutí trhu zahraničnými výrobcami ich ceny porastú, pretože vypadnú domáci producenti,“ opísal aktuálnu situáciu aj s možnými následkami riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár.

zväčšiť
vajcia cena

Najbežnejšie spotrebiteľské balenie vajec sa dnes predáva od 99 centov do 1,49 eura v závislosti od veľkosti vajec. Povedomie slovenských spotrebiteľov stúpa a ľudia siahajú po výrobkoch od slovenských dodávateľov. Lenže slovenský obal, ba ani slovenská vlajočka na ňom zďaleka nie sú bezpečným vodidlom pre spotrebiteľa. Dnu môžu byť „kukučkine“ vajcia. Na Slovensku je 50 triediarní vajec a európska legislatíva baliarňam umožňuje, aby doviezli vajcia doslova z celého sveta. Najbližšie je lacné Poľsko, ktoré chrlí vajcia v neuveriteľných miliónových dávkach.

Poľsko sa stalo nielen regionálnou potravinovou veľmocou. Poľský vajíčkový potenciál ilustroval Daniel Molnár porovnaním slovenskej výroby s poľskou nadprodukciou, tá je vyššia ako produkcia všetkých 25 slovenských výrobcov vajec. Poliaci sa podľa slovenských výrobcov vajec nesprávajú férovo. „Doma predávajú vajcia po 7–8 centov, ale vonku cenu dumpujú,“ povedal Jaroslav Novák, konateľ spoločnosti Babičkin dvor.

Extrémna nadprodukcia vajec v Poľsku podľa slovenských chovateľov vyplýva z toho, že časť poľských chovov vyrába vajcia na farmách, kde chovajú sliepky v tzv. neobohatených klietkach. Tieto vajíčka sú určené na priemyselné spracovanie, v reáli sa však dostávajú na trh a mieria z Poľska nielen na Slovensko, ale aj do Českej republiky a Maďarska. Dokonca aj slovenskí dovolenkári v chorvátskom regióne Dalmácia, ktorý sa nachádza tisíc kilometrov od Bratislavy, našli v obchodoch poľské vajcia.

Únia hydinárov tvrdí, že výkupná cena vajec v Poľsku je vyššia ako na Slovensku – napríklad v máji podľa údajov z verejne dostupných zdrojov to bolo o celých 30 percent. To umožňuje poľským chovateľom vytvárať si dostatočnú finančnú rezervu, preto môžu zvyšnú časť produkcie predávať na susedných trhoch za neprimerane nízke ceny. Za tejto situácie sa slovenskí farmári dostanú do obchodov len ak „dorovnajú“ ceny na poľskú úroveň, čo znamená de facto predaj pod výrobné náklady.

Pred začiatkom prázdnin žiadali hydinári Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, aby si posvietila na to, či sa poľské vajcia uvádzajú do predaja v súlade so všetkými predpismi.

„Urobili sme cielené kontroly, a to aj vo večerných a v nočných hodinách, zamerané jednak na kamióny a jednak na samotné triediarne a baliarne. Nepotvrdilo sa, že by vajcia z Poľska nespĺňali požadované štandardy alebo chýbala dokumentácia,“ povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Zároveň nevylúčil, že dodávatelia z Poľska majú kanál, ako dokážu bezpečne dopraviť vajcia na Slovensko, a že im pri tom môžu pomáhať slovenskí partneri. Povedal, že sú pripravení na ďalšie kontroly.

Jadro problému podľa Bíreša spočíva v európskej potravinovej legislatíve. Tá umožňuje baliť dovozové vajcia do národných obalov, čo mätie spotrebiteľov. „Slovensko má spolu s ďalšími európskymi krajinami záujem, aby pôvod výrobku, ktorý naznačuje obal, zodpovedal aj pôvodu vajec vo vnútri obalu,“ povedal Jozef Bíreš.

Kauza lacné poľské vajcia

  • Vo výrobe vajec je ešte Slovensko sebestačné, suverenitu narúšajú extrémne lacné poľské dovozy
  • V slovenských skladoch sa nahromadilo 32 miliónov vajec
  • Z Poľska sa údajne vyvážajú ako konzumné aj vajcia určené na spracovanie do výrobkov
  • Európska legislatíva umožňuje baliť dovozové vajcia do národných obalov
  • Brusel zatiaľ iba posudzuje návrhy, ako jednoznačne označovať pôvod vajec

Najnovšie sa majú odborníci k problematike označovania pôvodu potravín stretnúť v slovinskom Maribore. Európska komisia si chce vypočuť názory a až potom meniť nariadenie. Pre zaujímavosť, k úplne jednoznačnému označovaniu pôvodu živočíšnych výrobkov sa zatiaľ dopracovali len pri mäse, aj to nie pod tlakom ekonomických argumentov, ale škandálu s konským mäsom, ktoré sa vydávalo za hovädzie.

Dôležité bude, ako verdikt posúdi Protimonopolný úrad. Ten musí, ako povedala jeho hovorkyňa Adriana Olšovská, zvážiť všetky okolnosti prípadu, najmä definíciu relevantného trhu z produktového, ale aj geografického hľadiska a posúdiť okrem iného aj možné dosahy opísaného správania na súťaž a spotrebiteľov a podobne. Úrad tvrdí, že neposkytuje informácie o prijatí podnetov alebo stave prebiehajúcich prešetrovaní.

Únia hydinárov chystá vo veci dumpingových cien poľských vajec podanie aj na Európsku komisiu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #poľnohospodárstvo #vajce