Dovoz potravín na Slovensko prevýšil vývoz o 600 miliónov eur

Slovensko počas prvých piatich mesiacov tohto roka viac poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov doviezlo ako vyviezlo.

17.08.2016 09:47
debata

Saldo zahraničného obchodu s týmito výrobkami bolo pasívne v objeme 600 mil. eur. V medziročnom porovnaní sa tak zvýšilo o vyše 35 %. Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní prehĺbilo v prípade potravín, nápojov a tabaku o 14,3 %, pri živočíšnych výrobkoch o 47,2 % a pri rastlinných výrobkoch o 157,3 %. Zmiernilo sa len v prípade tukov a olejov, a to o 12,2 %. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov bol v sledovanom období v objeme 1,668 mld. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bol dovoz agropotravinárskych výrobkov o 7,1 % vyšší.

Počas prvých piatich mesiacov tohto roka sa zo Slovenska vyviezli agropotravinárske výrobky v celkovej hodnote 1,069 mld. eur, čo predstavuje o 4,2 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Najviac sa v medziročnom porovnaní znížil vývoz rastlinných výrobkov o 12 % a nižší bol aj vývoz živočíšnych výrobkov o 7 % a vývoz tukov a olejov o 4,5 %. Medziročne sa zvýšil vývoz potravín, nápojov a tabaku o 4,7 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo