Hydinári sa sťažujú na konkurenciu poľských dumpingových vajec

Slovenskí producenti slepačích vajec majú vážne výhrady voči konkurencii z Poľska, odkiaľ sa podľa nich na Slovensko dostávajú vajíčka za dumpingové ceny.

16.08.2016 15:07
debata (9)

Na utorkovej tlačovej besede to povedali zástupcovia Únie hydinárov Slovenska s tým, že lacný dovoz z Poľska slovenských hydinárov z trhu vytláča. UHS preto v piatok podala podnet na Protimonopolný úrad SR na prešetrenie protisúťažného správania poľského producenta vajec.

„Sme presvedčení, že zahraniční producenti nemôžu plniť prísne európske normy, napríklad na obohatený klietkový chov, a zároveň dosahovať také nízke výrobné náklady. Ceny považujeme za dumping. Pokiaľ sa situácia nezmení, môžu na to v konečnom dôsledku doplatiť slovenskí zákazníci, ktorí budú musieť zaplatiť vyššiu cenu,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár.

Poľský producent vajec má podľa UHS ponúkať svoju nadprodukciu na slovenskom trhu za ceny, ktoré sú nižšie ako náklady slovenských producentov. UHS situáciu odôvodňuje tým, že výkupné ceny v Poľsku sú vyššie ako na Slovensku, v máji tohto roka to bolo o 30 percent.

Podľa údajov zverejnených Úniou hydinárov Slovenska, pre znižovanie výkupných cien a nadprodukciu z Poľska majú slovenskí producenti na skladoch 32,2 mil. kusov vajec, čo spôsobuje likvidáciu stavov nosníc. Zástupcovia hydinárov pritom upozorňujú, že pokiaľ ide o slepačie vajcia, je Slovensko sebestačné. Teda, že sa na Slovensku vyprodukuje toľko vajec, koľko konzumenti dokážu spotrebovať.

Situáciu podľa hydinárov situáciu komplikuje aj fakt, že okrem schválených prevádzok na produkciu vajec, existujú prevádzky, ktoré sa zaoberajú balením vajec. Tie môžu nakupovať vajcia z ostatných krajín. Spotrebitelia tak síce vajcia kúpia v slovenskom obale, ale v skutočnosti môžu byť od zahraničných producentov.

Podľa Jozefa Semančína z advokátskej kancelárie Semančín Poláček je podobná situácia aj v Českej republike, preto spolu s UHS zvažujú podať námet na prešetrenie súťažných podmienok producentov vajec aj na Európsku komisiu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hydinári #vajce