Vláda predstavila prvý rozpočet. Dáva i berie

Prvý rozpočet tretej Ficovej vlády pridá dôchodcom aj učiteľom, viac pôjde na dopravu. Firmám zníži daň z príjmu, ale zdaní dividendy ich majiteľom a regulované podniky odvedú štátu viac.

15.08.2016 18:52
debata (52)

Približne jedna miliarda eur pôjde v rozpočte na rok 2017 na prioritné výdavky novej štvorkoalície. Táto suma zahŕňa výkup pozemkov pre bratislavský diaľničný obchvat, investície do ďalších diaľnic, prípravu investície Jaguar Land Roveru v Nitre a vyššie penzie a platy pre učiteľov. Učitelia si mesačne môžu od januára prilepšiť zhruba o 20 eur a penzistom vzrastú dôchodky o 8,2 eura.

Cigarety a hazard zdražejú

Vládny ľavicovo-pravicový blok zložený zo strán Smer, Most-Híd, SNS a Sieť svoje budúcoročné plány načrtol v pondelok vo svojom prvom rozpočte verejnej správy. Na priority vlády budú musieť viac prispieť do štátnej kasy banky, firmy podnikajúce v energetike, mobilní operátori, zdravotné poisťovne a následne v roku 2018 aj podnikatelia cez novú 15-percentnú daň z dividend. Od začiatku roka 2017 však štát všetkým firmám uľaví znížením dane z príjmu zo súčasných 22 na 21 percent. Bežným ľuďom sa s príchodom nového roka zdania viac jedine neresti ako cigarety a hazard.

Penzisti si prilepšia

Vláda už takisto naznačila, že na financovanie jej priorít môže byť použitá aj plánovaná rozpočtová rezerva vo výške 198 miliónov eur. „Pripravili sme návrh zmeny valorizačného mechanizmu už pre rok 2017, ktorá by v prípade starobných dôchodkov priniesla ich zvýšenie o dve percentá, teda asi o 8,2 eura,“ uviedol pri predstavovaní nového systému zvyšovania penzií minister práce Ján Richter (Smer). Takáto valorizácia penzií bude štát v budúcom roku stáť 137 miliónov eur.

Štát chce investovať do ciest

Viac peňazí štát vyčleňuje na dopravné projekty. Konkrétne až 220 miliónov eur si vyžiada výkup pozemkov pod budúcim bratislavským obchvatom D4 a rýchlostnou cestou R7. Celkovo na novú infraštruktúru pôjde ďalších vyše 300 miliónov eur. Analytici sa v prípade ciest prikláňajú k názoru, že by mal štát využiť lacné pôžičky. A to vďaka uvoľnenej politike Európskej centrálnej banky, ktorá zrejme až do konca roka 2018 bude tlačiť nové peniaze do obehu.

„Investície do infraštruktúry by mali prekonať hranice dlhu, súčasný silný ekonomický rozmach to umožňuje. Ak si Slovensko chce tento hospodársky boom zachovať, tak musí budovať kvalitnú infraštruktúru. Z geografického hľadiska máme výbornú polohu. Ale slabšie komunikačné siete odrádzajú firmy a domácnosti,“ povedal ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Učiteľom pridajú v septembri aj v januári

Štát bude v roku 2017 opäť navyšovať platy učiteľom. V tomto roku sa platy pedagogických a nepedagogických zamestnancov najprv zvýšili o 5 percent, v septembri tohto roka porastú platy už iba učiteľom opäť o ďalších 6 percent. Minister školstva Peter Plavčan (SNS) zároveň deklaroval, že ďalšie zvýšenie platov o šesť percent od januára budúceho roka sa má týkať aj vysokoškolských učiteľov. Aj dôchodcovia pritom veria, že dobré ekonomické výsledky presvedčia vládu, aby penzie v budúcom roku valorizovala až o 11,2 eura. O presadení tohto čísla budú predstavitelia Jednoty dôchodcov na Slovensku vládu presviedčať až do jesenného schválenia rozpočtu v parlamente.

Zároveň ministerstvo práce plánuje v lete budúceho roka predstaviť nový systém valorizovania penzií tzv. starodôchodcov. Súčasná vláda by tak aspoň čiastočne napravila krivdu spôsobenú presadením výhodnejšieho výpočtu výšky penzií po roku 2004. Nejeden firemný šofér odchádzajúci do penzie v roku 2007 poberá totiž dnes vyšší dôchodok ako jeho riaditeľ odchádzajúci do dôchodku v roku 2002. Aktuálne napriek plateniu vysokých odvodov nespravodlivo nízku penziu poberá približne 80-tisíc Slovákov s vekom nad 74 rokov.

Nižší má byť deficit, dlh aj nezamestnanosť

Vláda však musí myslieť aj na dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Z tohto dôvodu v návrhu rozpočtu uvádza, že v budúcom roku by sa mal znížiť deficit verejných financií na úroveň 1,29 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných 2,1 percenta HDP. Hrubý dlh verejnej správy by sa mal znížiť len mierne na hranicu 52,5 percenta HDP. Štát sa spolieha aj na budúcoročný silnejší ekonomický rast, ktorý by mal byť jeden z najvyšších v rámci štátov EÚ. Len pre tento rok odhadujú bankoví analytici rast hospodárstva na úrovni 3,3 percenta, pričom nevylučujú jeho prehodnotenie smerom nahor. Postaral sa o to silnejší export, ale aj vyššia spotreba domácností, na ktorú sú vytvorené vhodné podmienky vďaka klesajúcej nezamestnanosti, rastúcim mzdám a deflácii.

V budúcom roku vláda v návrhu rozpočtu uvádza rast ekonomiky až na úrovni 3,7 percenta. Nezamestnanosť by sa mala dostať na hranicu 8,7 percenta. Priemerná hrubá mzda sa mala zvýšiť na 950 eur. Ceny by mali rásť len mierne, keďže momentálne sme v stave, že nerastú, ale naopak, mierne klesajú.

Ďalšie informácie nájdete v papierovom vydaní denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko