Dovolenkári objavujú Španielsko

Roky najnavštevovanejšie dovolenkové destinácie ako Turecko, Tunisko či Egypt nahradilo túto dovolenkovú sezónu najmä Španielsko či Chorvátsko.

15.08.2016 13:00
Španielsko, pláž, turizmus Foto:
Veľký záujem o španielske pláže tlačí nahor aj ceny dovoleniek.
debata

Dôvodom je fakt, že predstavujú v súčasnej situácii vo svete menšie bezpečnostné riziká. Nedávne teroristické útoky uštedrili najtvrdšiu ranu tureckému turizmu, kde počet rezervácií klesol až o 30 percent.

„Správanie pri rezerváciách sa po útokoch zmenilo. Rezervácie sa presúvajú z Turecka, Egypta a Tuniska do Španielska, Bulharska a Grécka,“ potvrdila Dörte Nordbeck z analytickej spoločnosti GfK.

Slovenské cestovné kancelárie aktuálne hlásia najväčšie problémy s predajom dovoleniek do Turecka. All-inclusive zájazdy na 11 dní s leteckou dopravou a ubytovaním na tureckých plážach ponúkajú od 559 eur na osobu. Po neúspešnom pokuse o štátny prevrat sa však predaj zájazdov výrazne spomalil.

„Turecko vždy lákalo pre výborný pomer kvality a ceny. Už na začiatku sezóny všetky cestovné kancelárie výrazne redukovali kapacity do Turecka a vzhľadom na politickú a bezpečnostnú situáciu v tejto krajine zaznamenáva cestovný ruch, bohužiaľ, veľkú krízu,“ uviedla Hana Ivanová z marketingového oddelenia cestovnej kancelárie Firo-tour.

Z problémov v Turecku ťaží, naopak, Španielsko. Tamojší turizmus rastie vďaka dovolenkárom z Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska a škandinávskemu trhu. Krajinu čoraz častejšie objavujú aj Slováci. Vlani ich prišlo dovolenkovať do Španielska 17-tisíc, no skutočný počet je ešte vyšší. Obľube sa tešia hlavne letoviská v Andalúzii a Katalánsku, populárne sú tiež Baleárske či Kanárske ostrovy. „Predaj Španielska v porovnaní s minulým rokom stúpol veľmi výrazne. Na konci sezóny očakávame vyše 20-percentný nárast,“ povedal Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ z cestovnej kancelárie Hydrotour.

Voľné ubytovanie pritom podľa Ivanovej z Firo-tour v španielskych hoteloch rýchlo ubúda. Jeden z all-inclusive zájazdov sa predáva od 699 eur na osobu a v cene je zahrnutá letecká doprava a ubytovanie na pláži. Je to porovnateľná cena s Tureckom.

„Čo sa týka rodinných izieb, už na začiatku sezóny sme mali niektoré termíny úplne vypredané a na last minute sa dopredávali iba občas posledné miesta. Niektorí klienti sa veľmi prepočítali, že čakali na výhodnejšie cenové ponuky, a potom boli prekvapení, že ich termín alebo hotel, ktorý si vybrali, už boli vypredané,“ dodala.

Len za prvý polrok zavítalo do krajiny toreadorov podľa španielskeho štatistického úradu INE celkovo 33 miliónov dovolenkárov, čo je medziročne o 12 percent viac. Počet turistov sa začal zvyšovať po vlaňajšej prestrelke v tuniskom letovisku Súsa, ako aj po nedávnych útokoch vo francúzskom rezorte Nice. Podľa odhadov má do konca roka navštíviť Španielsko rekordných 72 miliónov ľudí. Príjmy z cestovného ruchu sú pre krajinu dôležité, keďže tvoria 11 percent z národného hospodárstva.

Veľký záujem o španielske pláže tlačí nahor aj ceny dovoleniek. Podľa Sliackeho vzrástli vstupné nákladové ceny síce minimálne, no počet last minute ponúk je v porovnaní s vlaňajškom výrazne nižší a dopyt, naopak, rastie. Je preto vysoko pravdepodobné, že sezóna 2017 bude pre klientov drahšia nielen v Španielsku, ale aj v Grécku, Taliansku a na Cypre.

„Nie je to však dôsledok nárastu záujmu klientov zo Slovenska do týchto destinácií. Rozhodujúce sú iné trhy – nemecký, britský, škandinávsky a ruský, ktoré v roku 2016 zaznamenali v uvedených destináciách enormný nárast a v Turecku či Egypte výrazný pokles,“ spresnil Sliacky.

Dlhoročnou dovolenkovou stálicou je medzi Slovákmi aj Chorvátsko. Chorváti sa snažia prilákať na Jadran hlavne bohatých Nemcov, no záujem vidia aj na trhoch strednej Európy. To sa odráža aj v predaji, keďže viaceré cestovky majú zájazdy k slovenskému moru vypredané, prípadne doobjednávajú kapacity.

Krajinu ročne navštívi len prostredníctvom cestovných kancelárií viac ako 100-tisíc Slovákov. Mnohí pritom idú k moru na vlastnú päsť autami. Analytici bankového domu Raiffeisenbank Austria (RBA) predpokladajú, že Chorvátom sa tento rok podarí zarobiť na turistoch rekordných osem miliárd eur. V minulom roku navštívilo túto krajinu celkovo 14,3 milióna turistov, čo bol medziročný nárast o 9,3 percenta.

„Čísla za prvých šesť mesiacov potvrdzujú naše očakávania, že sa črtá ďalšia vynikajúca turistická sezóna. Predpokladáme, že celoročný počet prenocovaní siedmy raz za sebou stúpne,“ uzavreli analytici RBA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Chorvátsko #turizmus